Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп вярва, че настоящият му състав не е еквивалентен с отбора, който допусна загуба в миналогодишния финал в Шампионската лига от Реал Мадрид с 1:3. Тогава мърсисайдци допуснаха поражение, което на практика донесе трета поредна европейска корона за „лос бланкос”. През този сезон „червените” се прегрупираха и се противопоставиха максимално на Манчестър Сити за титлата в Англия, оставайки на точка зад „гражданите” с 97, а също така и достигнаха до втори пореден европейски финал.

Клоп вярва, че отборът му ще изглежда по-добре срещу Тотнъм от мача срещу Реал, а германецът потвърди, че неговите футболисти непрекъснато се „подхранват” с болезнената загуба на „Олимпийския стадион” в Киев.

Реал Мадрид - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

„Това поражение оказа голямо влияние върху нашия отбор. Спомням си момента, когато бяхме на опашката на летището в Киев по пътя към дома. Всички бяхме в костюмите си с глави, наведени надолу и подобни неща. Разочарованието беше огромно. Не можете да го разберете, не е позволено и да се ядосваш. Емоциите бяха контрастни”, започна Юрген Клоп пред медиите на базата на отбора в Мелууд.

„Планът ни беше този, който е сега – да се завърнем тук. Сега сме тук и това е невероятно. Това беше страшен шут отзад за нас, за да се подобрим отборно, 100%. От първия ден на подготовката, когато се събрахме до първия мач се готвихме много добре. Направихме голяма, голяма крачка, а това е благодарение на момчетата. Отборът не може да бъде съпоставян с миналогодишния състав”, акцентира още 51-годишният германец.

Трент Александър-Арнолд

източник: Gulliver/GettyImages

Юрген Клоп има негативен рекорд в европейските финали, след като загуби два мача в ШЛ, а също така има поражение и в Лига Европа. Германецът обаче вярва, че това е чудесен нов шанс да спре поредицата от загуби.

„Никога не съм бил на финал в европейски турнир с отбор като този. Различни отбори, различни причини. Другите ми отбори бяха също добри. Не съм изненадан от еволюцията на настоящия ми състав, тъй като потенциала и качествата са страхотни. Брилянтно е къде се намираме”, продължи още Юрген Клоп.

Ливърпул и Тотнъм ще се изправят един срещу друг на „Уанда Метрополитано” на 1-и юни от 22,00 часа, като и двата отбора нямат мач в последните три седмици. Период, който даде възможност на някои ключови играчи на „шпорите” да се възстановят от травма, включително и нападателят Хари Кейн.

Хари Кейн

източник: Gulliver/GettyImages

Въпреки това Клоп потвърди, че почивката не е работила в полза за отбора на Маурисио Почетино. „Двата тима имаме еднакво време, което да използваме, или да загубим ритъма си. Така е, а животът е константно предизвикателство. Мисля, че играхме европейски финал преди три или четири години, след като завърши толкова интензивно първенство. Ако ме попитате какво избира между почивка от три дни или три седмици, винаги ще предпочета второто. Най-добрият вариант беше да има седмица до мача, но е невъзможно заради финала за ФА Къп. Аз съм напълно окей с това”, коментира още Юрген Клоп.

„За Тотнъм зная, че тази почивка е перфектна, тъй като имаха много контузени футболисти. Сега те са обратно, но за нас се завърна Роберто Фирмино”.

21 снимки

Ливърпул финишира на 26 точки пред Тотнъм във Висшата лига през сезона, но Клоп очаква изравнен мач в Мадрид.

„Качеството, с което разполагаме ние и Тотнъм, е почти еднакво. Единствената разлика бе, че бяхме по-постоянни. Победихме на два пъти Тотнъм, но само с 2:1. Имахме брилянтни мигов в тези срещи и смятам, че заслужавахме победите. У дома изиграхме абсолютно равностоен мач и накрая вкарахме гол в последната минута”, завърши Юрген Клоп.


Още по темата:

И лошо, но и добри новини за Ливърпул преди финала

Куман желае успех на Ливърпул и холандците в отбора

Убийствени цени на билетите за финала в ШЛ

Вайналдум: Ливърпул е решен да вземе трофея, но Тотнъм е корав тим

Скритият коз на Клоп - анализатор, работил в Тотнъм