Катастрофалното поражение с 1:5 в първия мач на Арсенал срещу Байерн сякаш предреши изхода на сблъсъка и реваншът тази вечер изглежда повече от протоколен.

Надали и най-големите оптимисти сред феновете на "топчиите" вярват в обрата, но все пак историята им дава това право. 

Поглед назад в клубните турнири под егидата на УЕФА показва, че все пак има три клуба, които са успявали да продължат напред след дефицит от четири гола след първата среща.

Арсенал - Байерн: Нов срам за Арсенал или опит за чудо?

През сезон 1985/86 Борусия Мьонхенгладбах побеждава именно с 5:1 Реал Мадрид в мач от третия кръг на Купата на УЕФА. На реванша обаче "белия балет" бие с 4:0 и отстранява германците - вариант, на който тази вечер ще се надяват и "топчиите".

Други два такива случая са свързани с Лейсоеш (срещу Льо Шу дьо Фонд, 1961/62, първи кръг на КЕШ) и с Партизан (срещу Куинс Парк Рейнджърс, 1984/85, втори кръг на Купа на УЕФА). Въпросните два отбора преодоляват дефицит от 2:6 съответно с победи у дома с 5:0 и 4:0.

В историята на Шампионската лига случай на обрат от пасив с 4 гола все още няма. Най-големият обрат е дело на Депортиво Ла Коруня. Испанският клуб стори това на четвъртфиналите през сезон 2003/04, когато загуби като гост на Милан с 1:4, но продължи напред след домакински успех с 4:0.