Шок е най-мекото определение на състоянието, в което Барселона остави испанските медии след конфузното си елиминиране на полуфиналите в Шампионската лига. Преди седмица каталунците победиха Ливърпул с 3:0 на "Камп Ноу" и се очакваше просто да подпечатат успеха си в реванша на "Анфийлд". 

Вместо това те загубиха с 0:4, а накрая изглеждаха жалко. И това отприщи и негативната реакция в най-големите вестници на Пиренеите, които изобщо не спестиха критиките си към наставника Ернесто Валверде и звездите му. 

"Най-големият срам в цялата история на Барселона", е заглавието на вестник "Спорт", който винаги е следял отблизо събитията в испанския шампион. А другото заглавие по темата е: "Рим не беше просто случайност: Исторически погром за Барселона в Англия", като се припомня миналогодишното отпадане на отбора от надпреварата срещу Рома. 

Тогава развръзката беше подобна. Каталунците съсипаха италианския си съперник с 4:1 на "Камп Ноу", след което отидоха изплашени в Рим и отнесоха тежко поражение с 0:3, което сложи край на мечтите им в Шампионската лига на 1/4-финалите. Сега сценарият се повтори на предпоследното стъпало. 

"Нов тежък погром за Барса и сбогом на Шампионската лига", е пестеливото заглавие на "Мундо Депортиво", но вътре не се пестят критики за играчите, които са определени като "страхливи". Изданието също припомня ужаса от Рим преди година, но според него сега е далеч по-тежко. 

Мадридските медии, които никога не са имали добро отношение към Барселона, също не пестят тежки думи и определения. "Хекатомба за Барселона", пише вестник "Марка", а в анализа си за двубоя отбелязва: "Исторически провал, който трябва да доведе до исторически последици". 

Изданието също така злорадства, че Лео Меси отново не е бил на ниво във важен мач, като отбелязва, че само половината от пасовете му са били точни. В същото време, каталунските издания отбелязват, че аржентинецът е бил единственият, който поне се е опитвал да промени статуквото, докато съотборниците му са се покрили от страх по терена. Така че в Испания оценяват легендата на Барса със смесени чувства. 

Вестник "Ас" пък отбелязва: "Това беше като филм на ужасите", в материала си, в който анализира двубоя. А самият мач е описан като "Най-голямата трагедия за Барселона", като трябва да се отбележи, че оценките на изданието са по-умерени от мадридските им колеги от "Марка".