Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола направи любопитно изказване в навечерието на четвъртфиналния реванш от Шампионската лига срещу Тотнъм. Испанският наставник заяви, че титлата от Висшата лига е много по-важна от победа в ответния сблъсък срещу „шпорите”.

„Гражданите” все още преследват безпрецедентен куадрупъл през този сезон, като вече спечелиха Купата на Лигата в Англия. Сметките обаче могат и да не излязат, тъй като Тотнъм спечели с 1:0 първия четвъртфинален мач от Шампионската лига.

Гуардиола спечели два пъти турнира по време на трите си сезона в Барселона, но не успя да стигне дори да финал с Байерн Мюнхен. Дори в момента той вярва, че успехите на домашната сцена са много по-важни.

„Знам, че хората ще кажат, че съм дошъл тук, за да спечеля Шампионската лига. Честно казано, не дойдох тук, за да спечеля Шампионската лига”, заяви Гуардиола. „Дойдох тук, за да играем по начина, по който моят отбор го прави през изминалите 20 месеца. Това е причината за моето идване – за да играя футбола, който искам. Разбира се, искам да спечеля и Шампионската лига.”

„Бях начело на голям клуб като Байерн Мюнхен и след три сезона спечелих абсолютно всичко освен Шампионската лига. Това беше голям провал. Какво мога да кажа, длъжен съм да го приема. Знам това. Трябва да живея с този факт, но това не голям, ама истински голям проблем.”

„Много големи клубове не достигнаха до този етап на Шампионската лига, затова е важно как менажираш нещата в тези 11 месеца. Затова съм казвал много пъти, че Висшата лига, лично за мен, е най-важната титла. Трябва на всеки три дни да се доказваш. Да си битката за трофея всеки път изпраща добро послание.”

„Това, от което имаме нужда утре, е да оставим сърцата си на терена, да покажем желание, а после ще видим.”

По стечение на обстоятелствата Тотнъм е и следващият съперник на Сити във Висшата лига, а после първенството за тях продължава с гостуване до „Олд Трафорд” за градското дерби срещу Манчестър Юнайтед.

„Ако не спечелим тези мачове, ще отпаднем от два турнира. Имам това чувство от няколко седмици”, заяви Гуардиола. „През миналия сезон по време на този период вече бяхме шампиони. Сега имаме пред нас невероятен опонент във Висшата лига в лицето на Ливърпул. И двата отбора заслужават да бъдат шампиони, на само един ще успее.”

„След това, което постигнахме миналия сезон, аз съм изненадан, че сега имаме 83 точки. Целта е да съберем 98. Ако не го направим, няма да станем шампиони.”

„Тотнъм също е изумителен отбор и ние не можем да разчитаме на почивка. Изиграхме 9, 10 или 11 мача повече от Ливърпул. Дори и така, на мен предизвикателството ми харесва”, допълни Гуардиола.