Фаталните две грешки на вратаря Лорис Кариус, които костваха загубата на Ливърпул във финала на Шампионската лига, са резултат от факта, че германецът е играл с мозъчно сътресение. Това разкриха двамата доктори от Бостън, които прегледаха стража след срещата.

24-годишният Кариус сбърка фатално при попаденията на Карим Бензема в 51-ата и на Гарет Бейл в 83-ата минути. При първото той неочаквано хвърли топката право в краката на френския Нападател, докато се опитваше да намери съотборник. После при далечния изстрел на Бейл стражът доста комично пусна топката да мине между ръцете му, макар изстрелът да бе право в него и да дойде от сериозно разстояние.

Според лекарите за всичко си има разумно обяснение и то е свързано с епизода от 49-ата минута, само 2 преди първия от споменатите голове. Тогава Серхио Рамос при включване напред за статично положение удари Кариус с лакът в главата, а никой от реферите не санкционира деянието въпреки горещите протести на потърпевшия. Впоследствие дори УЕФА отказа да наложи ретроспективна санкция за капитана на Реал Мадрид.

„След като внимателно изгледахме кадрите от мача и ги включихме към детайлната история, допълнена от физическите прегледи и обективната метрика, заключихме, че г-н Кариус е претърпял мозъчно сътресение по време на мача, играл се на 26-и май”, гласи изявлението на медицинските лица Зафонте и Ерже. Според двамата травма от подобен характер би могла да повлияе върху по-нататъшното представяне на вратаря.

„Към момента на нашите прегледи, остатъчните обичайни симптоми и обективни знаци при г-н Кариус предполагат наличието на пространствена дисфункция при зрението, която е настъпила почти веднага след сблъсъка. Възможно е подобен дефицит да е повлиял върху представянето му”, допълниха докторите.

Все пак има и добри новини за вратаря на Ливърпул, който демонстрира „значително и равномерно подобрение след събитието, причинило мозъчното сътресение”.

Подобна диагноза хвърля известни негативи към медицинския екип на Ливърпул в срещата, макар че клубните доктори не получиха шанс да прегледат Кариус непосредствено след удара на Рамос.

Още по темата:

Кариус ичезна инкогнито през Манчестър с охрана

Гаджето на Кариус избягва общите им снимки

Легенда на Ливърпул обърса пода с егото на Кариус

Падение: Новакът в Серия С пожела грешника Кариус