Създаването на Европейската Суперлига е факт, а причината за новия турнир изглежда повече от ясна. От официалното съобщение на клубовете става ясно, че всеки от отборите основатели на турнира ще получи еднократен бонус от 3,5 милиарда евро.

Засега участие анонсираха 12 от най-добрите европейски клубове - Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм. Надпреварата ще се състои от общо 20 отбора, като към изброените се очаква да се присъединят Байерн Мюнхен и ПСЖ.

"Новият турнир ще донесе значителен ръст на приходите и това ще подкрепи европейския футбол в дългосрочен план. Плащанията ще бъдат много по-високи отколкото настоящите и се очаква да надхвърлят 10 милиарда евро по време на първоначалния период на ангажираност на клубовете", се казва още в прессъобщението. 

"Ще помогнем на футбола да заеме мястото, което му се полага. Футболът е единственият толкова мащабен спорт, с над 4 млрд фенове, и е наша отговорност да отговорим на желанията им", заяви президентът на Реал Мадрид - Флорентино Перес, който е и председател на Суперлигата. 

Вицепредседатели на турнира са ръководната фигура в Ювентус - Андреа Аниели, както и Джоел Глейзър - съпредседател в Манчестър Юнайтед.