Изпълнителният директор на спортното направление на австрийската компания "Ред Бул" Оливер Минцлаф вярва, че премахването на ненужните международни мачове може да бъде начин за намаляване на натоварването на футболистите от непрекъснато увеличаващия се спортен календар.

Добавянето на допълнителни мачове в Шампионската лига и Световното клубно първенство на международната федерация (ФИФА), което ще се проведе с 32 отбора догодина засили напрежението, а някои футболисти като звездата на Испания и Манчестър Сити Родри заявиха, че може да се наложи играчите да стачкуват. Родри ще пропусне остатъка от сезона поради контузия на коляното, получена малко след като говори по темата.

Минцлаф, който оглавяваше РБ Лайпциг преди да бъде повишен в ръководител на цялата спортна дивизия на компанията "Ред Бул", каза пред списание "Кикер" по-рано днес: "Разбира се, знам, че ще бъдат добавени още мачове и трябва да следим внимателно проблема с натоварването. И да, играчите трябва да участват сами по себе си." "Може би трябва да разгледаме и календара на ФИФА като цяло. Може би има международни мачове, които могат да бъдат обсъдени и евентуално да отпаднат без замяна", добави той.

Европейската футболна федерация (УЕФА) създаде Лигата на нациите, за да се опита да намали броя на безсмислените международни приятелски мачове, но според експерти самото състезание отива твърде далеч. Въпреки коментарите на Минцлаф за намаляване на натоварването на футболистите, той вярва, че новото Световно клубно първенство, което ще се състои в САЩ от 15 юни до 13 юли следващата година има смисъл.

"По принцип съм голям поддръжник на Световното клубно първенство, дори в този формат, тъй като може да бъде като истинско Световно първенство за клубовете. Има много футболисти, които играят на световно ниво, но може би никога няма да имат шанса да играят на Мондиал с националния тим държавата си. Ето защо наистина очаквам с нетърпение турнира в САЩ и вярвам, че трябва да му дадем шанс", заяви Оливер Минцлаф.