След много перипети и драма до последните секунди Тотнъм успя да се класира за полуфиналите на Шампионската лига, след като изхвърли Манчестър Сити на четвъртфиналната фаза на турнира. С основна заслуга за успеха на „шпорите“ е мениджърът Маурисио Почетино и неговият екип – Хесус Перес, Тони Хименес и Мигел Дагостини. Те символизират неуморната работа, която стои зад успехите на лондонския клуб. Почетино не е от мениджърите, които разполагат с по 200 или 300 милиона евро през всеки летен трансферен прозорец. Нещо повече полуфиналистът в Шампионска лига не е похарчил нито стотинка през последните два трансферни прозореца, а в предишния добави единствено Лукас Моура.

Успехът на Почетино е триумфът на работата, на вярата в тренировъчния процес, на доверието в младите таланти.

Почетино знае, че не може да се бори на равна нога с отбори като Манчестър Сити, които през последните години са похарчили над един милиард евро за нови играчи. Въпреки това, Тотнъм не само успя да си върне парите, а и да направи нещо колосално, което ще се помни годни напред. Балансът, откакто Поч се появи на „Уайт Харт Лейн“ е положителен за отбора. Всички пари генерирани от клуба отидоха за построяването на новия стадион, който отвори врати този месец.

Всичко, което Тотнъм постига през последните години е изцяло заслуга на работата на Почетино. Той превърна „шпорите“ в отбор, който е в състояние да се бори за местата в топ 4 във Висшата лига. Почетино все още няма спечелена титла като треньор и аржентинецът знае, че това е един от големите му минуси. Шампионска лига е голямото предизвикателство пред него през този сезон.

Без Хари Кейн и с контузения Муса Сисоко, мениджърът на Тотнъм бе принуден да играе с Фернандо Йоренте, който бе привлечен в отбора по неговото изрично настояване на 31 август 2017 година. През миналото аржентинецът успя да задържи испанския нападател в своя състав. Именно Йоренте се отблагодари на Почетино за гласуваното му доверие в четвъртфиналния решаващ мач срещу Манчестър Сити на „Етихад“. Йоренте се превърна в героя на Тотнъм, който класира отбора за първи път в историята му на полуфиналите на Шампионска лига.

Заслугите на Почетино са както в областта на играта, така и в съблекалнята. Това, което той успя да постигне е страхотно. Играчите вярват в своите възможности, защото вярват на треньора във всичко, което той прави и им казва. Неговото просто присъствие, неговата приемственост, отказът му да поеме Реал Мадрид през миналото лято, когато получи обаждане от испанския клуб означаваше, че играчи като Кейн, Ериксен, Лорис, Сон или Деле Али ще останат още един сезон при „шпорите“, въпреки по-добрите предложения, които имаха от финансова гледна точка. И всичко за Почетино.

Сега Тотнъм и Почетино са на полуфиналите на Шампионска лига. Те вече са част от историята, но аржентинецът иска да напише златна страница, тази, която той може да напише, като спечели трофея от Шампионска лига на „Уанда Метрополитано“.