Отборът на Порто приема Челси в първи четвъртфинален мач от Шампионската лига. Заради коронавируса и рестрикциите около него срещата няма да бъде на стадиона на португалците, а на "Рамон Санчес Писхуан" в Севиля. 

Допреди последния кръг в английската Висша лига "сините" от Лондон нямаха поражение при Тухел след впечатляващи 14 срещи. В мач №15 обаче неговите възпитаници катастрофираха тежко и загубиха от борещия се за оцеляване УБА с 2:5. Все пак в Лондон се надяват, че отрезвителното поражение дойде в точния момент и ще нахъса още повече футболистите за успех срещу Порто. 

"Драконите", от своя страна, отново изживяват своеобразна европейска приказка, след като в предния кръг отстраниха Ювентус и се класираха на четвъртфинал за четвърти път в последните 16 години. Сега задачата пред тях е най-накрая да прескочат и тази фаза, което се случи за последно през сезон 2003/04, когато и спечелиха турнира. В местния шампионат всичко изглежда приключило, тъй като Спортинг Лисабон е доста напред в класирането. Челси, от своя страна, се опитва да играе на два фронта, тъй като засега е в топ 4, но разликите с конкурентите са прекалено малки. 

Добрата новина при "сините" е, че нямат контузени футболисти и въпреки проблемите на Н'Голо Канте и Кристиан Пулишич - и двамата са в групата за мача. За символичните домакини наказани са голмайсторът Серджо Оливейра и Мехди Тареми. 

Рефер на сблъсъка ще бъде хърватинът Славко Винчич.