Отборът на Пари Сен Жермен постигна изключително драматичен обрат с 2:1 над Аталанта в първия 1/4-финал на съкратения вариант на Шампионската лига този сезон и се класира за първия си 1/2-финал в историята. Арена на сблъсъка се превърна "Ещадио да Луж" в Лисабон. Успехът за символичните гости донесоха Маркиньос и резервата Чупо-Мотинг, които вкараха двата гола в самото продължение на мача. Световният шампион Килиан Мбапе, който страдаше от контузия в глезена и до последно бе под въпрос, влезе в 59-ата минута и изработи победното попадение за френския шампион. Аталанта от своя страна бе последният останал представител на Италия в турнира, след като Наполи и Ювентус отпаднаха на 1/8-финалите.

Във финалната четворка възпитаниците на Томас Тухел ще срещнат победителя от РБ Лайпциг - Атлетико Мадрид, които ще премерят шпаги след по-малко от 24 часа.


В третата минута Сапата освободи пространство за Гомес, който бе изведен сам срещу Навас, но бившият страж на Реал Мадрид спаси. При ответната атака Неймар също се озова сам срещу Спортиело, но шутира в аут.

В 11-ата минута Хатебур бе намерен непокрит на втора греда и с добре насочен удар с глава би в близкия ъгъл на Навас, но костариканецът отново бе на висота.

Две минути след това Джимсити остана сам на близката греда след ново центриране, но опитът му за изстрел с глава мина встрани от дясната греда.

В 27-ата минута след прекрасна акция през центъра на терена и включване на Толой, отбраната на парижани остави дупка в зоната на Бернат и позволи на Сапата да намери Марио Пашалич на стрелкова позиция в наказателното поле, който без подготовка завъртя топката по неспасяем начин в десния ъгъл на Навас - 1:0.

В 35-ата минута Неймар получи възможност да покаже техниката си след пряк свободен удар, но ударът му с десния крак не впечатли Спортиело, който хвана с две ръце от място.

В 42-ата минута Хатебур върна от центъра нескопосано назад и Неймар спринтира моментално, овладя, напредна и шутира с левия крак, но безкрайно неточно.

В 47-ата минута Де Роон пробва късмета си с далечен удар, но топката се отклони в крак на бранител и излезе в корнер. Гомес центрира и Джимсити атакува на първа греда, но бе изпреварен - нов ъглов удар. След него обаче бе извършено нарушение в атака и опасността за Навас отмина.

4 минути по-късно Неймар отправи далечен изтрел от свободен удар, който бе блокиран от Де Роон - корнер. След неговото изпълнение обаче италианската защита изчисти уверено напред.

Толой отново се оказа ключов в създаването на опасност пред вратата на французите. Центрирана топка от свободен удар намери бразилеца в пеналтерията, той отклони към Джимсити, но ударът му мина агонизиращо близо до десния страничен стълб.

В 59-ата минута световният шампион Килиан Мбапе се появи в игра, след като получи контузия в глезена по време на финала за Купата на Франция срещу Сент Етиен и оттогава се възстановяваше. Той замени Пабло Сарабия.

В 74-ата минута Мбапе нахлу мощно отляво в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл по земя с десния крак, но Спортиело отби с крак.

120 секунди след това Неймар се отсбукна от трима, влезе в пеналтерията и стреля по земя, но слабо в Спортиело.

В 86-ата минута Дракслер намери Чупо-Мотинг в наказателното поле, но германецът от камерунски произход не успя да натисне добре топката с глава и тя излезе високо в аут.

В последната минута френският шампион изравни. Чупо-Мотинг центрира на втора греда към Неймар, той овладя и подаде към Маркиньос, който с воле от непосредствена близост опъна мрежата на Спортиело - 1:1.

Обратът стана пълен в петминутното продължение, когато Неймар намери отляво в наказателното поле Мбапе, който моментално бутна топката към центъра, където другата резерва Чупо-Мотинг заби коженото кълбо във вратата за 1:2.


АТАЛАНТА: Спортиело, Толой, Калдара, Джимсити (Паломино '59), Хатебур, Де Роон, Фройлер, Госенс (Кастан '82), Пашалич (Муриел '70), Гомес (Малиновски '59), Сапата (Да Рива '82).

Резерви: Гелми, Роси, Шутало, Паломино, Чибора, Муриел, Пиколи, Малиновски, Да Рива, Кастане, Беийянова, Колей.

Старши треньор: Джан Пиеро Гасперини

 

ПСЖ: Навас (Рико '79), Керер, Силва, Кимпембе, Бернат, Ерера (Дракслер '72), Маркиньос, Гей (Паредес '72), Сарабия (Мбапе '59), Икарди (Чупо-Мотинг '79), Неймар.

Резерви: Рико, Булка, Мбапе, Паредес, Чупо-Мотинг, Диало, Дракслер, Бакер, Калимуендо-Муинга, Дагба, Руиз-Атил, Мбе-Сох

Старши треньор: Томас Тухел

 

Главен съдия: Антъни Тейлър (Англия).