Порто е в топ 8 на Шампионската лига, след като в мача реванш от осминафиналната фаза на турнира постигна категорична победа с 4:0 над Базел. В първия двубой в Швейцария португалският гранд демонстрира по-високата си класа спрямо противника, но не успя да стигне до повече от 1:1. На Ещадио до Драгао обаче Порто бе категоричен, а играчите на Жулен Лопетеги се надпреварваха да вкарват красиви голове.

Домакините започнаха по-добре мача и от самото начало насочиха вниманието си към вратата на Томаш Вацлик. Така логично се стигна до 14-ата минута, в която Ясин Брахими стреля перфектно от пряк свободен удар от границата на наказателното поле, за да изпрати топката над стената и право във вратата на Базел, оставяйки Вацлик без шанс за реакция.

Още в следващата атака Каземиро стреля от далечно разстояние, а топката мина на сантиметри над напречната греда.

Неприятният момент за Порто в това първо полувреме се случи в 18-ата минута, в която вратарят Фабиано излезе напред и се сблъска тежко с капитана на тима Данило. Бранителят, който от следващия сезон ще играе в Реал Мадрид, пое удара и получи поне на пръв поглед тежко сътресение. Бразилецът не бе в състояние да помръдне сам и бе изнесен на носилка, а на негово място влезе Бруно Мартинс Инди.

Винсен Абубакар също пробва късмета си от далечно разстояние като ударът му от воле мина много близо до вратата на Вацлик.

В края на първата част гостите също се отчетоха с две последователни опасни атаки като при втората Шкелзен Гаши стреля опасно, но извън очертанията на вратата.

И ако в лагера на Базел са имали надежди за обрат през второто полувреме, то те бяха набързо попарени. В 47-ата минута Брахими се пребори с двама съперници, за да подаде към Ектор Ерера, който отляво през наказателното поле изстреля чудесен диагонален изстрел, който попадна в десния ъгъл на вратата за 2:0.

В 56-ата минута Порто съвсем узакони класирането си за следващата фаза с поредния красив гол. Той бе дело на Каземиро, който реализира с великолепна изпълнение от пряк свободен удар.

До края мачът просто се доиграваше като двата отбора създадоха по няколко интересни атаки. Базел бе близо до гола чрез Лука Зуфи и ветерана Марко Щрелер, който обаче не съумя да реализира в последния си мач в Шампионската лига.

Порто пък стигна до четвърто попадение след поредното марково изпълнение за вечерта. Негов автор бе Венсан Абубакар, оформил крайното 4:0 с перфектен изстрел от около 20 метра, след като преди това направи за смях Валтер Самуел.

Ветеранът Самуел бе в светлината на прожекторите и в добавеното време на мача, когато получи втори жълт картон и преждевременно напусна терена.

Така в крайна сметка Порто продължава приказката си в Шампионската лига и с трепет ще очаква жребия за следващата фаза. Базел пък ще съсредоточи усилията си върху своите мачове в Швейцария.