Порто взе една от двете оставащи за раздаване визи за осминафиналите на Шампионската лига в последния кръг на груповата фаза. "Драконите" съсипаха с 5:0 класиралия се напред Лестър и изпревариха ФК Копенхаген, с който бяха в директна конкуренция за второто място. 

Датчаните надделяха с 2:0 в гостуването си на Брюж и направиха, каквото зависи от тях, но не можаха да се преборят с португалския гранд, който без затруднения и без особена интрига смачка резервите на английския шампион, което и му беше необходимо, за да продължи напред. 

Мениджърът на "лисиците" Клаудио Раниери беше заложил на доста странен състав, който инкасира попадение още в 6-та минута. Тогава Хесус Мануел Корона центрира от корнер, Андре Силва засече топката с глава почти от точката на дузпата и преодоля несигурния вратар на противника - 1:0. 

Малко след това Диого Жота можеше да реши всичко в мача с втори гол, но стреля на сантиметри в аут. Андре Силва също пропиля страхотен шанс, но в 26-та минута "драконите" стигнаха до успокоителното второ попадение. 

Алекс Телес проби по фланга и качи топката на волето на Хосе Мануел Корона. Мексиканецът изстреля истински снаряд от въздуха и щеше да скъса мрежата на Лестър - 2:0. 

Това намали и малкото напрежение у играчите на Порто и от този момент нататък те се забавляваха на терена. И още преди почивката резултатът стана класически. Тогава след една продължителна атака, минала през един точен удар към вратата, в крайна сметка се стигна до центриране на Масимилиано Перейра към Ясин Брахими и той от 2-3 метра прониза мрежата за трети път. 

След почивката оборотите паднаха, но отново всичко интересно беше пред вратата на Лестър. Единственият шанс за "лисиците" се откри пред Демарай Грей, но той стреля над гредата малко след подновяването на играта. 

Последваха няколко пропуска за Порто, преди да се стигне до 64-та минута, когато резултатът започна да придобива разгромни измерения. Тогава Дани Дринкуотър направи дузпа, от която Андре Силва реализира втория си гол - 4:0. 

До края остана време и за пето попадение в мрежата на Лестър, с което преживяването за "лисиците" в последния им мач от групите на Шампионската лига започна да изглежда в съвсем минорни краски. 

В 77-та минута авторът на две попадения Андре Силва се превърна в асистент и изведе зад защитата Диого Жота, който мушна топката между краката на вратаря и направи погрома пълен - 5:0. 

Така Порто събра 11 точки на втората позиция и остана недостижим за преследвача си ФК Копенхаген, който постигна победа над тоталния аутсайдер Брюж насред Белгия с 2:0, но пак остана с две точки зад "драконите". 

Иначе каквото зависи от тях, датчаните го направиха. Само за четвърт час след началото на мача те изковаха успеха си след автогол на Брандън Мехеле от Брюж и попадение на Матиас Йоргенсен малко след това. Но тази победа се оказа с леко горчив вкус за датския първенец. 

След само 8 минути игра резултатът беше открит. Тогава Томас Дилейни центрира от пряк свободен удар, но играчът на Брюж Брандън Мехеле засече топката в собствената си мрежа и откри резултата. 

Само седем минути по-късно всичко в този мач свърши. Тогава Лудвиг Аугустинсон центрира от корнер и на метри пред вратата Матиас Йоргенсен с глава прониза мрежата за втори път и подпечата успеха на отбора си. 

До края на мача датчаните изпуснаха буквално да съсипят от попадения опонента си, като множество пропуски направиха Йоргенсен и Дилейни, но в крайна сметка повече попадения не паднаха и ФК Копенхаген се поздрави с победата, но остана едва трети. Датският първенец е сред потенциалните съперници на Лудогорец в Лига Европа.