Магическа, невъобразима, титанична нощ в Шампионска лига. Още една. Тотнъм елиминира Аякс и ще се сблъска с Ливърпул във финала на турнира.

Момчетата на Маурисио Почетино успяха да спечелят с 3:2 полуфиналния мач реванш на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам и така с общ резултат 3:3 (въпреки успеха на холандците в Лондон с 1:0) да продължат напред след повече голове на чужд терен.

Тотнъм

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата в Амстердам придоби невъобразими висоти през втората част, след като бразилецът Лукас Моура вкара хеттрик и изстреля своите върху облаците. През първото полувреме Аякс изнесе рецитал на атакуващия футбол, вкарвайки две попадения и правейки общия резултат 3:0 - чрез бранителя Матайс де Лихт в 5-ата минута и крилото Хаким Зиеш в 35-ата.

Второто полувреме обаче бе изцяло под диктата на "шпорите", които притиснаха максимално своя съперник и, след купища положения пред вратата на Андре Онана, се добраха до нужните голове. Първо, в 55-ата минута Лукас Моура получи на скорост в наказателното поле от Деле Али и намали до 2:1.

Тотнъм

източник: Gulliver/GettyImages

4 минути по-късно бразилецът се възползва от грешка на Онана, който не успя да улови топката, и с ефектно обръщане от няколко метра изравни до 2:2.

Аякс все още имаше предимство в общия резултат и можеше да стигне до финала в Мадрид, когато в 96-ата минута Моура отново намери начин да се вклини в защитата на амстердамци и да изпрати смразяващ за домакинските фенове удар в мрежата за крайното 3:2. Предстои английски финал.

Аякс - Тотнъм

източник: Gulliver/GettyImages

...................................

Аякс - Тотнъм 2:3 (3:3 общ резултат)

1:0 Матайс де Лихт 5'

2:0 Хаким Зиеш 35'

2:1 Лукас Моура 55'

2:2 Лукас Моура 59'

2:3 Лукас Моура 96'

...................................

Край на срещата - 3:2 за Тотнъм! Тимът на Маурисио Почетино се класира за финала на турнира след повече голове на чужд терен. Англичаните вкараха три попадения през втората част - след хеттрик на Лукас Моура, и си спечелиха мач с Ливърпул на 1-ви юни в Мадрид. Луд, епичен сблъсък на "Йохан Кройф Арена". За историята. 

96' ГОООООООООООООООООООЛЛЛЛЛЛ ЗА ТОТНЪМ - 2:3! Какъв гол, какъв финал, огнена драма! Лукас Моура вкарва третия си гол и праща Аякс в ада. Ударът бе от границата на наказателното поле и не остави шансове на Онана за 3:2 в полза на англичаните. 3:3 общ резултат. Тотнъм ще играе финал!

94' След корнер, при който се включи Лорис, Вертонген стреля с глава, но в аут.

93' Зиеш получи пред наказателното поле и стреля с левия крак, но топката бе отбита от Лорис.

87' Вулкан пред вратата на Аякс - след ъгловия удар с глава на Вертонген, но Онана изчисти. Последва нов шут с крак на белгиеца, но Фелтман изчисти от голлинията. Секунди по-късно Сон получи в наказателното поле, направи финт наляво и опита да матира Онана от малък ъгъл, но топката профуча в аут.

86' Сон навлезе в наказателното поле и стреля, но бранител на Аякс изби в корнер.

83' Смяна в Тотнъм - Бен Дейвис за Дани Роус.

83' Тотнъм притиска с все сили своя съперник. Аякс страда жестоко и брани преднината си в общия резултат.

81' Смяна - Ерик Ламела за Киърън Трипиър. Всичко или нищо за Тотнъм и Почетино.

79' Греда - Зиеш удари греда след шут с левия крак от границата на наказателното поле.

78' Удар на Ван де Беек е блокиран от бранител на Тотнъм.

77' Жълт картон за Хаким Зиеш.

76' Жълт картон за Дани Роус. Малко след това официално предупреждение получи и Хаким Зиеш.

73' Шанс за Тотнъм - Алдервейрелд стреля с глава след пас на Трипиър от корнер, но топката прелетя далеч от целта.

71' Центриране на Зиеш отляво, но Лорис излиза и боксира напред. 

67' Смяна в Аякс - Дейли Сингравен влиза на мястото на Каспер Долберг.

63' Луд футбол - подаване на Тадич в наказателното поле намери Зиеш, той от стреля от дузпата, но в аут, на сантиметри от левия страничен стълб.

63' Голяма възможност за Аякс - след корнер Блинд получи в наказателното поле и стреля, но в аут.

62' Фернандо Йоренте стреля от далечна дистанция, но топката прелетя над вратата на Онана. 

61' Смяна в Аякс - Фелтман за Шьоне.

59' ГОООЛ ЗА ТОТНЪМ - 2:2! Тотнъм мечтае за чудо, след като изравни чрез втория гол на Моура. Топката стигна до Али на далечна греда отляво на наказателното поле на холандците. Англичанинът пусна успореден пас на голлинията, защитник на Аякс се размина с топката, а Йоренте стреля. Онана направи величествено спасяване след удара от няколко метра на испанеца. Вратарят обаче изпусна топката, а там никой в "червено-бяло" не изби. Моура се добра до кълбото и с ловко обръщане го прати в десния опразнен ъгъл на вратата на съперника за 2:2. Общ резултата 3:2 за Аякс, Тотнъм се нуждае от един гол, за да продължи към финала.

55' ГОООЛ ЗА ТОТНЪМ - 2:1! Много силна вертикална атака на англичаните позволи на Али да преодолее с ефектен финт бранител на Аякс и да чукне към Моура. Той навлезе на скорост в наказателното поле и от около десетина метра размина Онана с мек удар по земя. Тотнъм се нуждае от още два гола, за да си завери билетите за Мадрид. Общ резултат 3:1 за Аякс.

53' Голям шанс за Тотнъм! Пас на Ериксен зад защитата на Аякс към Деле Али на далечна греда. Атакуващият халф стреля със скок от въздуха, но Онана вдигна атрактивно ръце и отби в корнер. След него не последва нищо опасно за вратата на домакините.

50' Каспер Долберг получи жълт картон след нарушение срещу Дани Роус.

46' Първа смяна в срещата - Почетино замени Уаняма с Фернандо Йоренте. Тотнъм търси голове.

Връщаме се - начало на втората част! Аякс води на Тотнъм с 2:0 на "Йохан Кройф Арена" и е близо до финала в Мадрид. Тотнъм трябва да вкара три гола, за да елиминира Аякс. Ливърпул вкара три на Барса през втората част на "Анфийлд"...

Край на първата част - 2:0 за Аякс! Изумителен, вдъхновяващ, летящ, приказен футбол на Аякс. Момчетата на Ерик тен Хаг са на 45 минути от финал в Шампионска лига. Тотнъм удари греда чрез Сон и стреля на два пъти в ръцете на Онана, но Аякс показа ефективност. Де Лихт откри за домакините в 5-ата минута след корнер и удар с глава, а половин час по-късно Зиеш вкара втори гол за холандците след пас на Тадич. Тотнъм се нуждае от 3 чисти гола, за да продължи напред. Ливърпул чака...

Убийствен тандем - последните 4 гола на Хаким Зиеш във всички турнири са дошли след асистенции на Душан Тадич.

35' ГОООЛ ЗА АЯКС - 2:0! Приказен гол на Аякс, рециталът продължава. Много скорост по левия фланг позволи на Тадич да пробие отляво и да навлезе в наказателното поле. Зиеш бе сам, получи и със страхотен шут в далечния ъгъл не остави шансове на Лорис за 2:0. Общият резултат вече е 3:0 за холандците. Тотнъм се нуждае от 3 чисти гола, за да продължи. "Йохан Кройф Арена" вече пее песните на успеха...

Така празнуват феновете на Аякс в пъбовете...

30' Оу-Оу-Оу, какъв шанс за Тадич! Сърбинът спечели много метри чрез специфичния си дрибъл. Срещу него бе Алдервейрелд, но той не успя да предотврати финта с левия крак наляво. Тадич стреля по диагонал от малък ъгъл, но топката профуча покрай левия страничен стълб за Лорис.

28' Слаб удар на Моура по посока вратата на Аякс - в аут.

24' Още един шут - сега Ериксен стреля от около 15 метра, но право в ръцете на Онана.

Голът на Де Лихт е 150-ти за Аякс в Шампионската лига....

23' Страшна възможност за Тотнъм! Бърза комбинация от по левия фланг към наказателното поле позволи на Ериксен да комбинира с Али, той - със Сон, който стреля, но топката попадна право в ръцете на Онана. 

16' Жълт картон за Муса Сисоко след фаул срещу Николас Талиафико.

В следващите 10 минути Аякс опита да успокои срещата и да отнеме от енергията на Тотнъм, който бързо опита да върне гола пасив. 

6' Какъв отговор на Тотнъм! В първата атака след гола Сон се озова на стрелкова позиция в наказателното поле, но ударът му срещна десния страничен стълб зад Онана. 

5' ГОООЛ ЗА АЯКС 1:0! Матайс де Лихт засече с глава подаването от ъглов удар на Ласе Шьоне в обратния ъгъл на Лорис. Де Лихт се превръща в четвъртия най-млад голмайстор в полуфиналите на Шампионската лига - на 19 години и 269 дни. Общият резултат вече е 2:0 за Аякс. 

4' Какъв шанс за Аякс! Тадич стреля с левия крак, но Лорис отрази в корнер.

3' Първа възможност за Аякс. Домакините изпратиха топката пред наказателното поле, а там Долберг стреля с левия крак. Топката обаче бе спряна от бранител на Тотнъм.

Начало на срещата! Аякс срещу Тотнъм...

Славният химн на Шампионската лига - инспириран от великия Георг Фридрих Хендел и създаден в модерния си вариант от британеца Тони Бритен през 1992 г...

Принудителна смяна в Аякс преди началото - нападателят Каспер Долберг замени Давид Нерес, който е получил травма на загрявката. Ласина Траоре ще смени Нерес на пейката.

Дейли Блинд изравнява баща си - Дани Блинд, по изиграни мачове в Шампионската лига за Аякс.

Всичко е готово за началото...

Добър вечер! Шоуто Аякс срещу Тотнъм затваря полуфиналите за сезона в Шампионската лига. Аякс търси седмия си финал в турнира, докато Тотнъм първия. Двата тима излизат на 'Йохан Кройф Арена" - след аванс за амстердамци от първата среща в Лондон с 1:0 (гол на Дони ван де Беек). Победителят ще се изправи срещу Ливърпул във финала на "Уанда Метрополитано" на 1-ви юни в Мадрид.

Състави на двата отбора:

Аякс: Андре Онана, Нусер Мазрауи, Матайс де Лихт, Дейли Блинд, Николас Талиафико, Ласе Шьоне (Жоел Фелтман 60'), Френки де Йонг, Дони ван де Беек, Хаким Зиеш, Душан Тадич, Каспер Долберг (Дейли Сингравен 67')

Резерви: Бруно Варела, Жоел Фелтман, Дейли Сингравен, Лисандро Магалан, Дани де Вит, Клаас Ян Хунтелаар, Ласина Траоре (контузен Давид Нерес)

Треньор: Ерик тен Хаг

Тотнъм: Уго Лорис, Киърън Трипиър, Тоби Алдервейрелд, Ян Вертонген, Дани Роус, Муса Сисоко, Виктор Уанаяма (Фернандо Йоренте 46'), Деле Али, Кристиан Ериксен, Лукас Моура, Хьон-Мин Сон

Резерви: Пауло Газанига, Хуан Гойт, Бен Дейвис, Ерик Дайър, Оливър Скип, Ерик Ламела, Фернандо Йоренте

Треньор: Маурисио Почетино

Главен съдия: Феликс Брих

Стадион: "Йохан Кройф Арена" (Амстердам)