Ливърпул бетонира първото си позиция в група “Е” на Шампионската лига с разгромна победа от 7:0 над Спартак Москва. На "Анфийлд" гостите сякаш бяха развели белия флаг от първата минута и само чакаха попадение след попадение във вратата си. Българският национал Ивелин Попов остана на резервната скамейка и така и не се появи в срещата до края на мача.

Бразилската звезда на мърсисайдци Филипе Коутиньо заби хеттрик (4', 15', 50'), Садио Мане се отличи с два гола (47, 76') и Роберто Фирмино и Мохамед Салах се отчетоха с още две попадения във вратата на московците.

Така мърсисайдци се класираха ударно на осминафиналната фаза на турнира, забивайки звучен шамар на руските шампиони. Ливърпул се нареди сред 5-е английски отбора, класирали се на този етап от надпреварата, като това е прецедент в историята на футбола. Също така тимът от Мърсисайд е единственият агнлийски отбор реализирал цели 23 попадения в групите на ШЛ.

Възпитаниците на Юрген Клоп окупираха първата позиция с актив от 12 точки. На втората позиция остана Севиля с 9, след като завърши при резултат 1:1 с Марибор. Трети е Спартак Москва с 6, който пък потегля към Лига Европа. Марибор остава последен едва с две точки.

Ливърпул получи златен шанс да открие резултата още в 4-ата минута и се възползва от него. Мърсисайдци получиха дузпа, след като Мохамед Салах се строполи в наказателното поле. Египтенинът падна на тревата след съприкосновение с Георгий Джикия. Филипе Коутиньо застана на зад топката на “бялата точка” и не сбърка, забивайки топката в десния ъгъл.

25-годишният бразилец удвои в 15-ата минута. Футболистите на Ливърпул организираха страхотна атака, при която Мохамед Салах нахлу в наказателното поле, след което пусна надясно към Роберто Фирмино, който с едно докосване върна към спринтиращи Коутиньо. Футболистът без проблем преодоля стража на гостите Александър Селиков с прецизен удар в десния ъгъл на вратата.

Едва четири минути бяха нужни на мърсисайдци, за да оформят класическия резултат в мача. След нова грешка в защитата на московчани Садио Мане отне топката и напредна към наказателното поле. След това опита центриране, което в крайна сметка се отби в тялото на защитника на Спартак Москва Сердар Тасчи. Топката се озова в краката на Фирмино, който отблизо прониза мрежата на гостите за трети път.

Не минаха и две минути от началото на втората част и Садио Мане покоси вратата на спартаковци за четвърти път. Джеймс Милнър сложи топката на крака на сенегалеца, който с безкопромисно воле я прати право във вратата на безпомощния Селиков.

В 50-ата Коутиньо реализира своя хеттрик в мача. Фирмино намери бразилеца на границата на наказателното поле. За пореден път футболистите на Спартак Москва всякаш изгледаха случилото се на забавен каданс. Коутиньо напредна и шутира, а стражът не успя да стори нищичко, за да предотврати петия гол в собствената си врата.

В 61-ата минута Салах за малко да обстреля вратата на съперника за 6-и път. Египтенинът преодоля няколко от футболистите на Спартак и шутира към далечния ъгъл. Ударът му обаче бе блокиран от Селиков.

Въпреки това все пак до заветният шести гол се стигна. Садио Мане проби в наказателното поле и получи фантастичен успореден пас от Даниел Стъридж. Първоначално изглеждаше, че 25-годишният сенегалец  няма да успее да засече, но в крайна сметка атрактивно се разтегна и с  десния крак прати топката в мрежата на московците.

В 81-ата минута от щаба на Ливърпул изразиха претенции за дузпа, но те не бяха уважени от главния рефер.

Така или иначе възпитаниците на Юрген Клоп стигнаха до желаното седмо попадение. В 86-ата минута Емре Джан прати топката в наказателнот поле, там Милнър отклони с глава, Стъридж пропусна, а Салах с техничен удар преодоля вратаря на гостите за 7:0.

В другия мач от група “E” Марибор и Севиля завършиха при резултат 1:1, който бе напълно достатъчен за испанците да продължат напред в най-престижния европейски клубен турнир.

Домакините откриха резултата още в 10-ата минута на срещата. Мартил Милеч нахлу в наказателното поле и с диагонален пас намери открилия се Маркос Тавареш, който с глава заби топката в мрежата.

Гансо изравни за гостите в 75-ата минута. Футболистът изпрати снаряд извън наказателното поле, който навести мрежата на домакините.