Реал Мадрид започна елиминационната фаза в Шампионската лига с успех. Актуалният носител на трофея подчини смелия холандския гранд Аякс с 2:1 в първия осминафинал между двата тима от надпреварата на ст. "Йохан Кройф Арена" в Амстердам.

"Белите" удариха на два пъти през втората част - чрез Карим Бензема (60') и Марко Асенсио (87'), и въпреки че допуснаха попадение - дело на Хаким Зиеш (75'), се измъкнаха с победа при трудната визита в Холандия.

Аякс - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

През първата част ВАР отмени гол на Аякс заради засада. Домакините се възползваха от грешка на Куртоа, който изпусна топката в наказателното поле. Там Талифико стреля с глава, но играч на Аякс - Тадич, бе в активна позиция и попречи на вратаря да играе с топката. Кълбото влезе във вратата, но след консултация с ВАР реферът отмени попадението.

След 1 час игра Реал взе аванс след страхотен пробив на Винисиус отляво и комбинация с Бензема. Французинът получи в наказателното поле и мощен шут не сгреши. Това бе 8-ми гол за нападателя във всички турнири през 2019-а година. Винисиус пък направи своята 8-ма асистенция през сезона с екипа на "белите".

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

15 минути преди края на срещата Аякс най-сетне се добра до попадение, след сериозните си опити за гол през целия двубой. Атака отляво позволи на Нерес да пробие и да вкара топката пред малкото наказателното поле, където Зиеш бе оставен сам и с прецизен удар изравни.

Само 3 минути преди края на срещата резервата Марко Асенсио засече подаване Дани Карвахал отдясно и оформи крайното 3:1. Реваншът ще се играе на 5 март на "Сантиаго Бернабеу".

Аякс - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

.................................................................... 

Аякс - Реал Мадрид 1:2

0:1 Карим Бензема 60'

1:1 Хаким Зиеш 75'

1:2  Марко Асенсио 87'

Край на мача - победа за Реал Мадрид с 2:1! Реал влиза с комфортен аванс в реванша на "Бернабеу" на 5-ти март след голове на Бензема и Асенсио. Хаким Зиеш остави шансовете на Аякс живи, но смелите холандци не успяха да се доберат до повече. Приятна вечер!

93' В добавеното време на срещата Долберг можеше да изравни за 2:2, но слабият му удар от няколко метра бе париран с една ръка от Тибо Куртоа. Това бе последният епизод на срещата.

87' ГОООООООООООООООООООООООЛЛЛЛЛ ЗА РЕАЛ - 1:2! Реал Мадрид взе нов аванс само няколко минути преди края на срещата. Силно спускане на Карвахал отдясно му позволи да спечели много терен и да се озове на добра позиция за успоредно на голлинията подаване. На далечна греда непокрит бе Марко Асенсио, който вкара втория гол за "белите".

80' Смяна в Реал - Мариано Диас влиза на мястото на Винисиус.

78' Асенсио реши да изненада Онана с удар без подготовка от около 20 метра, но топката премина с метър-два вдясно от десния страничен стълб.

75' ГООООООООООООООООООООООООООЛЛЛЛ ЗА АЯКС - 1:1! Силно нападение за домакините отляво позволи на Нерес да напредна и да вкара топката пред малкото наказателно поле. Там Зиеш не бе покрит и от няколко метра чукна топката във вратата пред себе си с премерен удар по земя. Реал имаше претенции атаката да бъде разгледана с ВАР, но това не се случи.

73' Долберг току влязъл се оказа на удобна позиция за шут, от границата на наказателното поле, но топката излезе в аут.

73' Смяна в Реал - Марко Асенсио влиза на мястото на Карим Бензема, който изглеждаше контузен.

73' Смяна на Аякс - Каспер Долберг влиза на мястото на Ласе Шьоне.

70' Зиеш стреля от свободен удар, но слабо и без особени трудности Куртоа улови топката.

61' Смяна в Реал - Лукас Васкес влиза на мястото на Гарет Бейл.

60' ГООООООООООООООООООООО ЗА РЕАЛ - 0:1! Страхотен пробив на Винисиус от фланга към наказателното поле позволи на бразилеца да комбинира с Бензема вдясно от себе си. Французинът пое с едно докосване и с мощен шут по диагонал дясно от Онана даде аванс на своя тим.

През първата част Реал позволи 11 удара към своята врата. Това е най-лошият регистър на тима за едно полувреме в Шампионската лига през този сезон.

52' Голям шанс за Аякс! Давид Нерес получи страхотен пас и се измъкна от дълбочина. Нападателят излезе сам срещу Куртоа, но отправи много нескопосан шут с десния крак, който Куртоа изби в корнер. След него не последва нищо опасно.

51' Малко след началото на втората част Реал имаше страхотен шанс да откри резултата. Мадрич комбинира с включилия се в предни позиции Карвахал. Той навлезе в наказателното поле и извади за Бензема на дузпата. Нападателят стреля по земя, но Онана улови. 

Начало на втората част!

Край на първата част! Реал опита да установи контрол чрез множество комбинации в средата на терена, но "белите" твърде много грешаха в центъра - най-вече заради силната преса на съперника, и това даваше възможности на Аякс да се добере до опасни ситуации. Гол за Аякс бе отменен след ВАР и засада. Хаким Зиеш излезе сам срещу Куртоа в най-чистата голова опасност, но белгиецът отрази удара.

47' Ласе Шьоне изигра последния епизод за първата част, като стреля слабо от свободен удар и топката бе отбита напред от защитата на Реал.

37' ВАР отмени гол на Аякс заради засада! Домакините се възползваха от грешка на Куртоа, който изпусна топката в наказателното поле. Там Талифико стреля с глава, но играч на Аякс - Тадич, бе в активна позиция и попречи на вратаря да играе с топката. Кълбото влезе във вратата, но след консултация с ВАР реферът отмени попадението.

36' Голяма шанс за Аякс! Топстепенна атака отляво изкара топката на дузпата, където Зиеш се озова сам срещу Куртоа. Крилото стреля с левия крак по земя, но стражът на Раел не се хвърли неразчетено, а само протегна крак настрани и изби кълбото с най-доброто спасяване до момента в мача.

32' Гарет Бейл опита да изненада Онана от дистанция, но топката бе уловена без проблем от стража на Аякс.

27' Странна засада на Тадич. Сърбинът тръгна зад центъра, при паса към себе си, но страничният рефер вдигна флага си за нередовно положение.

25' Греда! Хвърляне на тъч позволи на топката да премина зад гърба на халфовете на Реал. Там Тадич се добра до топката и стреля с левия крак, но кълбото срещна десния страничен стълб зад Куртоа.

17' След малко повече от четвърт час игра Реал държи топката в 53% от времето и опитва да насочва мачове в желаната от себе си посока.

14' Винисиус проби отляво, освободи си пространство и със силен шут накара Онана да избие в корнер. След него не последва нищо опасно за Аякс.

12' Ласе Шьоне стреля от пряк свободен удар, фронтално на вратата на Куртоа, но топката се спря в стената на Реал.

9' Мазрауи се измъкна зад защитата на Реал и стреля отдясно, но топката премина с малко вдясно на вратата на испанците.

8' Тадич стреля по диагонал с левия крак, след пас на Талифико отляво, но в аут.

7' Две поредни контраатаки - по една за двата тима. Първо, Аякс преля от защита в атака, Тадич опита да пробие през центъра, но Касемиро се намеси прекрасно пред наказателното поле. След това Реал стигна за секунди до половината на съперника. Модрич проби през центъра и пусна надясно към Бейл, който се бе възползвал от оставената празнина на излезлия по-напред Талифико. Уелсецът стреля, но в ръцете на Онана.

4' По-активно началото за Аякс. Домакините опитаха ан два пъти да разминат защитата на Реал с топки зад гърба й, но това не доведе до резултат. Хаким Зиеш стреля от дистанция, но топката излезе в аут.

Начало на срещата!

Минута мълчание в памет на загиналия в самолетна катастрофа Емилиано Сала!

Започва се - химнът на Шампионска лига, инспириран от великия Гьорг Фридрих Хендел и създаден в модерния си вариант през 1992 г. от британеца Тони Бритен.

Застрашени играчи - ако получат жълти картони сега, реванша ще пропуснат Талифико, Де Лихт, Блинд, Мазрауи и Ван де Беек от Аякс, както и Серхио Рамос от Реал Мадрид.

Двата тима вече загряват на терена...

Ерик тен Хааг: Реал Мадрид е голямо предизвикателство за нас

Реал Мадрид не е отпадал в 1/8-финалите на надпреварата от сезон 2009/2010 г., когато бе отстранен от Олимпик Лион. Загуба с 0:1 във Франция и равенство 1:1 в Испания.

Феновете на Аякс подгряват за сблъсъка...

Една от любопитните новини преди началото на сблъсъка бе свързана с носителя на "Златната топка" за 2018-а година - Лука Модрич. През 2007-а година той е бил много близо до подпис именно с Аякс. Виж повече ТУК...

В нощта преди срещата ултраси на Аякс се погрижиха тимът на Реал Мадрид да не се радва на комфорт, след като спретнаха грандиозно пиротехническо шоу до хотела, в който се настани делегацията на европейския клубен шампион. Виж повече ТУК...

Солари: Трябва да изиграем мача срещу Аякс като дерби

Защитникът Серхио Рамос записва своя мач №600 за Реал Мадрид...

19-годишният бранител на Аякс Матайс Де Лихт се превръща в най-младия капитан в историята на турнира. Той подобрява постижението на испанеца Франсеск Фабрегас от 2009-а, който извежда своя Арсенал на 21 години.

Станаха ясни и стартовите състави на двата отбора. В лагера на мадридчани най-голямата новина е отсъствието на контузения бранител Рафаел Варан. Неговото място до Серхио Рамос в сърцето на защитата е заето от универсалния войник Начо Феранандес. Отляво на отбраната ще действа младият Серхио Регилон на мястото на излезлия от спортна форма Марсело.

В тази среща място в нападението на тима ще заеме и уелсецът Гарет Бейл, редом до младата звезда Винисиус Жиниор и играещият с настроение в последно време Карим Бензема.

Останалите отсъстващите за тима на Реал са Маркос Йоренте и Иско, които имат травми и останаха в Испания.

Това е 22-ро поредно участие на "белите" в елиминационната фаза на Шампионската лига.

"Белия балет" се намира в добра форма, след като победи в последния мач градския съперник Атлетико с 3:1 в Ла Лига. Отборът е в серия от 5 поредни успеха в Примера дивисион.

В същото време Аякс претърпя поражение в шампионата от Хераклес в петък вечер с 0:1. Отборът обаче загуби само веднъж в последните си 21 домакински мача в Шампионската лига, но има изключително лоша статистика срещу Реал Мадрид. Холандците загубиха последните си 6 мача срещу испанския гранд, като в тях допуснаха 20 гола и отбелязаха само 2 пъти.

Аякс залага на схема с трима изнесени нападатели - Зиеш, Нерес и Тадич, като на пейката е оставен голмайсторът Каспер Долберг. Участие в срещата ще вземе и бъдещото ново попълнение на Барселона Френки Де Йонг. Той страдаше от травма в дните преди сблъсъка, но в крайна сметка състоянието му е добро, като е поставен сред стартовите 11.

Стартови състави на двата отбора:

Аякс (4-3-3): Онана, Матайс Де Лихт, Дейли Блинд, Николас Талифико, Ласе Шьоне, Дони ван де Беек, Нусер Маzрауи, Френки де Йонг, Давид Нерес, Хаким Зиеш, Душан Тадич

Резерви: Лампро, Нисен, Синкгравен, Велтман, Де Вит, Хунтелар, Долберг.

Треньор: Ерик тен Хааг

Реал Мадрид (4-3-3): Тибо Куртоа, Дани Карвахал, Серхио Регилон, Серхио Рамос, Начо Фернандес, Тони Кроос, Касемиро, Лука Модрич, Гарет Бейл, Винисиус Жуниор, Карим Бензема

Резерви: Кейлор Навас, Хесус Вайехо, Мариано, Марсело, Марко Асенсио, Дани Себайос, Лукас Васкес

Треньор: Сантиаго Солари

Главен съдия: Дамир Скомина

Стадион: "Йохан Кройф Арена" (Амстердам)

Добър вечер! Време е за сблъсък на два титана в европейския футбол. Аякс срещу Реал (общо 17 титли в Шампионската лига) в първи 1/8-финал между двата тима. Реваншът е на "Сантиаго Бернабеу" в Мадрид на 5-ти март. Реал е носител на 13 трофея (1955–56, 1956–57, 1957–58, 1958–59, 1959–60, 1965–66, 1997–98, 1999–2000, 2001–02, 2013–14, 2015–16, 2016–17, 2017–18 г.) в най-ценната клубна надпревара, докато Аякс на 4 (1971, 1972, 1973, 1995 г.).