Трофеят от Шампионската лига е сред най-бленуваните от всички футболисти. Броени дни преди финала на тазгодишното издание на най-престижната надпревара на Стария континент между Реал Мадрид и Ювентус често се споменава едно име, превърнало се в играеща легенда. Джанлуиджи Буфон, вратарят на „бианконерите“, е една от звездите в настоящия футболен свят, която все още не е изпитала вкуса на триумфа в този турнир.

Отличие от това състезание липсва във витрината на успехите на Буфон, но роденият през 1978 година италианец все още има шанса да ликува, за разлика от някои свои колеги. Предлагаме на Вашето внимание една класация на Marca на десет звезди, които не успяха да вдигнат купата с големите уши в кариерата си.

1. Марадона – Аржентинската легенда играе в три клуба от Стария континент (Барселона, Наполи и Севиля), но в нито един от случаите не успява да се докосне до бленуваното усещане.

2. Роналдо Назарио – Бразилецът акостира в Европа през 1994 година, когато подписва с ПСВ Айндховен. В последствие преминава през Барселона, Интер, Реал Мадрид и Милан, но Шампионската лига остава недостижима за него.

3. Роберто Баджо – Един от най-добрите нападатели в света през 90-те години на миналия век е сред големите звезди, които не са изживели тръпката при изкачването на европейския връх. Роденият през 1967 година футболист прекарва цялата си кариера в родината си, като се състезава за Виченца, Фиорентина, Ювентус, Милан, Болня, Интер и Бреша.

4. Златан Ибрахимович – 35-годишният швед продължава да гони своя блян. Играл за Малмьо, Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан, Пари Сен Жермен, за да стигне и до последния си пристан Манчестър Юнайтед, във визитната картичка на нападателя все още не фигурира престижната купа. В момента Ибра лекува травма.

5. Пауло Роберто Фалкао – През 1980 година бразилският полузащитник облича екипа на Рома. Няколко години по-късно, през 1984-а, „римските вълци“ стигат до финал за Купата на европейските шампиони. Там италианците мерят сили с Ливърпул. В редовното време срещата приключва при 1:1, а след продължения и дузпи „мърсисайдци“ ликуват.

6. Ромарио – Въпреки че има редица трофеи в кариерата си, Шампионската лига бива непокорена от родения през 1966 година бразилец. На Стария континент облича екипите на ПСВ Айндховен, Барселона и Валенсия. През 1994 година играе финал в турнира на богатите с екипа на Барса. Каталунците се изправят срещу Милан, но губят с 0:4.

7. Кантона – Роденият в Марсилия през 1966 година Кантона играе за Оксер, ФК Мартинг, Олимпик Марсилия, Бордо, Монпелие, Ним Олимпик, Лийдс Юнайтед, а кариерата си приключва в Манчестър Юнайтед. Той е сочен за един от възродителите на „червените дяволи“, а през 2000 година е избран за играч на столетието на клуба. Печели четири титли с манчестърци, както и две Купи на Футболната асоциация. Нито един път обаче не триумфира в турнира на богатите.

8. Тоти - Принца на Рим прекарва цялата си кариера в Рома. От 1992 до 2017 година брани цветовете единствено и само на „римските вълци“. Тифозите го сочат за най-великия футболист в историята на Рома. Сред успехите му се нарежда една титла в Серия А, две купи на Италия, както и две Суперкупи на страната. Тоти не успява да вдигне Шампионската лига.

9. Лев Яшин – Роден през 1929 година в СССР, вратарят изкарва цялата си кариера в Динамо Москва. Определян за един от най-великите стражи в историята, московчанинът печели Златната топка през 1963 година. Пет пъти е шампион на СССР, но най-престижният европейски клубен турнир остава сред непокорените върхове. Лев Яшин напуска този свят през 1990 година.

10. Лотар Матеус – Преминал през Мьонхенгладбах, Байерн Мюнхен, Интер и Метростарс, роденият през 1961 година полузащитник не успява да вземе с отличен изпита в най-авторитетната европейска клубна надпревара. Носителят на Златната топка за 1990 година печели Купата на УЕФА с „нерадзурите“, а през 1999 година губи финала в Шампионската лига. Баварците, в чиито редици е Матеус, губят от Манчестър Юнайтед с 1:2.

Припомняме, че финалът на тазгодишното издание на Шампионската лига между Реал Мадрид и Ювентус е на 3 юни от 21.45 часа.