Испанският гранд Реал Мадрид е на прага на нов рекорд. Възпитаниците на Зинедин Зидан ще се изправят срещу Ювентус във финала на Шампионската лига на 3 юни в Кардиф, Уелс. “Белите” ще атакуват титлата за втора поредна година, опитвайки да я задържат на “Сантиаго Бернабеу”. Ако успеят да се справят с италианското препятствие на Масимилиано Алегри, то мадридчани ще се превърнат в първите носители на трофея от най-престижния клубен турнир в две поредни години. Реал грабна титлата и от миналото издание на надпреварата, след като успя да надвие градския съперник Атлетико Мадрид на финала след изпълнението на дузпи.

В Юве призовават за спокойствие преди финала в ШЛ

Историята помни обаче далеч по-голям рекорд на “белите”. При самото създаване на турнира през далечната 1955 година , когато той все още носи името Купа на европейските шампиони (КЕШ), Реал Мадрид става първият победител в турнира, побеждавайки на финала на 13 юни 1956 година френския Стад Реймс с 4:3 на “Парк де Пренс” в Париж.

След това следват още цели 4 поредни трофея от турнира. До миналата година, в който “белите” вдигнаха 11-ата титла. До днес мадридчани остават ненадминати по този показател.

Днес обаче се навършват точно 60 години от паметния втори финал на КЕШ, в който Реал се изправя по ирония на съдбата отново срещу италиански тим - Фиорентина. “Лос меренгес” вече имат един трофей, а “виолетовите” са спечелили правото си да участват в надпреварата, след като вдигат купата на Серия А през сезон 1955/56.

Фиорентина влиза безкропромисно в турнира, остранявайки по пътя си тимовете на ИФК Норшьопинг, Грасхопър и Цървена звезда. За да стигне до втория си пореден финал, Реал побеждава Рапид Виена, Ница и Манчестър Юнайтед.  

В решителната среща, “белите” посрещат “виолетовите” в собствената си крепост – “Сантиаго Бернабеу”. Битката е зрелищна, както за виделите я на живо, така и за всички останали, които години по-късно я гледат в You Tube.

В Реал изправят контузените за финала в Шампионска лига

Пред екзалтираните 124 хиляди двата тима непрестанно се борят за положения и голове. До полувремето играта е напълно равностойна, в 69-ата минута обаче холандският съдия Лео Хорн дава дузпа за “белите”. На бялата точка застава не кой да е, а Светлокосата светкавица, носеща името Алфредо ди Стефано. Легендарният аржентинец се разписва безпроблемно за 1:0, а само 6 минути по-късно резултатът удвоява другата икона на Кралския клуб Франсиско Хенто.

Това е и последното участие на Фиорентина във финал на КЕШ/ Шампионска лига, докато Реал печели трофея и през следващите три сезона. Дали мадридчани ще повторят историята си през новия век и ще вдигнат 12-ата, предстои да разберем на 3 юни...