Мадрид, Торино, Лондон - приказката на Аякс в Шампионската лига продължава с пълна пара, след като холандския тим постигна победа с 1:0 в гостуването си на Тотнъм Хотспър в първи мач от полуфиналите в Шампионската лига. Безценното попадение за амстердамци дойде след 15 минути игра, когато Дони ван де Беек бе намерен непокрит между куп бранители „в бяло” и отблизо матира Юго Лорис, за да донесе така ценния успех за тима от Холандия.

Отборът на Аякс впечатли със зрялата и прекрасна игра при визитата на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм”, като бе по-добър в голяма част от хода на срещата. Голям удар за Тотнъм бе принудителната смяна за Ян Вертонген в края на първото полувреме, който си удари ужасяващо главата в гърба на Тоби Алдервайрелд и трябваше да напусне с помощта на медицинските лица на лондончани, след като не успя на собствен ход.

Ериксен: В първите минути гледахме отблизо как Аякс играе футбол

Това бе и първа загуба за Тотнъм в новия му дом, след като преди няколко дни и Уест Хем надделя над „шпорите” във Висшата лига. По този начин Аякс взе предимство преди реванша, като е "една стъпка" по-близо до финалната среща в ШЛ, която ще се изиграе на 1-и юни в испанската столица Мадрид.

Почетино направи четири промени на фона на последния мач на „шпорите” във Висшата лига. Той стартира с двама нападатели в лицето на Фернандо Йоренте и Лукас Моура. Промените се оформиха със завръщането в отбрана на Ян Вертонген и Киърън Трипиър в отбрана, като и Виктор Уанияма застана в средата на терена. Муса Сисоко остава на скамейката, след като бе контузен за последните три мача на тима. Хюн-мин Сон бе аут, тъй като е с натрупани картони.

Тен Хааг не изненада с избора си, като единствената промяна за тима му от мача с Витес за първенство бе тази, че Давид Нерес започна на мястото на Каспер Долберг в атака.

Напълно според очакванията на специалистите двата отбора стартираха доста предпазливо в първите минути на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм”. Все пак Аякс реализира контрапреса на опонента в четвъртата минута, а Дони ван де Беек опита да центрира по земя за Тадич, но Муса Сисоко блокира.

Постепенно двата отбора започнаха да налагат именно тази контрапреса, когато противникът загуби топката в своята половина. От това се възползва далеч по-добре отборът на Аякс, но след десет минути игра нямаше опасни положения пред двете врати. Точно четвърт час отне, за да може да видим първия гол в срещата, то бе дело на Аякс. Давид Нерес проби отляво и върна по земя за Ласе Шьоне. Датският халф на Аякс пусна вдясно за Хаким Зиеш, който прати фронтален пас по земя за Ван де Беек, като подаването разсече категорично отбраната на лондончани. Халфът овладя и остана очи в очи с Лорис, като прати топката прелестно край плонжа му – 1:0 за Аякс. Наложи се намесата на VAR, като системата трябваше да потвърди позицията на халфа на Аякс, но при видеоповторенията се видя ясно, че Ван де Беек бе в редовна позиция, след като Трипиър покри засадата. Това бе деветият пореден мач в Шампионска лига през този сезон, в който Аякс отбелязва гол, докато гостува.

Тотнъм - Аякс, полуфинал, Шампионска лига, I-ви мач

източник: БГНЕС

Последва сериозно стъписване в действията на домакините, като Аякс започна да играе с голяма наслада и прекомерна техника, която създаваше големи главоболия на Вертонген и компания.  В 24-ата минута Аякс създаде магнетична комбинация. Холандският тим създаде нападение отляво, като Ван де Беек бе повече от близо да вкара своя втори гол в мача и да удвои. Именно той пусна навътре отляво за Тадич, който му върна веднага паса, за да го изведе на брилянтна позиция. Голмайсторът за Аякс реши да стреля, вместо да комбинира с Тадич, който бе на празна врата, а Юго Лорис направи спасяване.

Две минути по-късно Фернандо Йоренте се вклини между Дейли Блинд и Феелтман, нанасяйки удар с глава, но топката прелетя край левия страничен стълб на Онана. Тотнъм изпълни малко по-късно пореден свободен удар, като при въздушното единоборство Ян Вертонген пострада тежко, а медицинският екип на Тотнъм трябваше да влезе, за да спре кръвотечението от главата му. Той я разцепи след удар в гърба на съотборника си Тоби Алдервайрелд, като двамата бяха притеснени от вратаря на Аякс Андре Онана. Все пак белгиецът се завърна на терена, но само за няколко секунди, след като той трябваше да напусне терена с помощта на медицинските лица. Самият Ян Вертонген бе безпомощен и не можеше да напусне терена на собствен ход.

В 41-ата минута Тотнъм стигнаха до добра възможност, след като Лукас Моура проби през центъра, но в сетния миг преди да нанесе удар от границата на наказателното поле Джоел Фелтман изрита в корнер. Доста добър шанс се откри за Тотнъм в третата минута от добавеното време, когато Ериксен достави от свободен удар в наказателното поле, а Тоби Алдервайрелд стреля с глава, но много-много неточно. Миг по-късно домакините стигнаха до нов добър шанс, след като Деле Али и Фернандо Йоренте комбинираха, но някак топката се озова на пътя на Муса Сисоко, който отправи мощен изстрел от средна дистанция, но топката профуча аут.

Тотнъм - Аякс, полуфинал, Шампионска лига, I-ви мач

източник: Gulliver/GettyImages

Втората част стартира стихийно и за двата тима, като пръв да удари можеше отборът на Тотнъм. Секунди след сигнала на Матеу Лаос топката се озова в Фернандо Йоренте, а нападателят на "шпорите" овладя и се завъртя, стреляйки към вратата на Онана. Последна преграда бе Матайс де Лихт, който сложи тялото си, за да спре пътя на топката. Миг по-късно Аякс реализира скоростна атака отляво, а Николас Талияфико стреля мощно с левия крак, ала встрани от вратата на Лорис.

Голмайсторът за Аякс: Другата седмица трябва да довършим вече започнатото

Пет минути след старта на втората част Тотнъм отново можеше да отбележи гол, след като топката бе подадена вляво за Деле Али, а английският халф нанесе удар, който бе уловен от Онана. Броени секунди по-късно се създаде напрежение пред вратата на Юго Лорис, като Хаким Зиеш на два пъти можеше да отправи удар към стража на Тотнъм, както и Ван де Беек, но в крайна сметка Дани Роуз изчисти встрани, предотвратявайки опасността.

Тотнъм - Аякс, полуфинал, Шампионска лига, I-ви мач

източник: Gulliver/GettyImages

В 56-ата минута „шпорите” продължиха да затормозяват отбраната на Аякс. Киърън Трипиър получи отдясно и вдигна топката на втора греда за Деле Али, но халфът на домакините отправи доста неточен удар, който не затрудни Онана. Четвърт час преди края Тотнъм излезе от трудна ситуация край тъчлинията и с две подавания намери Ериксен в средата на терена. Той мигновено пусна вляво за Дани Роуз, чийто удар обаче бе париран от десния крак на Джоел Фелтман. В 77-ата минута амстердамци създадоха прекрасна атака, след като домакините излязоха по-напред, в опит да върнат гола-пасив. Офанзивното трио (Зиеш, Тадич и Нерес) бяха оставени на една линия в последната половина от терена, а Тадич пусна успоредно за Нерес, който отправи диагонален шут с левия крак, но топката се отби в левия страничен стълб на Лорис. Важно е да се отбележи, че ударът на бразилеца не бе достатъчно плътен, като топката направи причудлива траектория, но в крайна сметка Тотнъм оцеля.

Тотнъм - Аякс, полуфинал, Шампионска лига, I-ви мач

източник: Gulliver/GettyImages

В 82-ата Ериксен за пореден път центрира топката от свободен удар, а за пореден път Алдервайрелд пропусна да уцели вратата на Онана, а топката излетя аут. До края на срещата Тотнъм опита слабо и анемично да върне гола-пасив, който допусна рано-рано, но опасности пред вратата на Андре Онана нямаше, като успехът отиде в Амстердам.

Именно в столицата на Холандия ще бъде реваншът между двата тима, а мачът е идната седмица (8-и май, сряда) на "Йохан Кройф Арена".


ТОТНЪМ – АЯКС 0:1

0:1 Дони ван де Беек (15')

Тотнъм (3-4-2-1): Юго Лорис - Тоби Алдервейрелд, Давинсон Санчес, Ян Вертонген (39' - Муса Сисоко) - Киърън Трипиър (79' - Хуан Фойт), Дани Роуз (79' - Бен Дейвис) - Кристиан Ериксен, Виктор Уаняма; Лукас Моура, Дели Али, Фернандо Йоренте

Резерви: Оливър Скип, Бен Дейвис, Ерик Дайър, Муса Сисоко, Кайл Уокър-Питърс, Хуан Фойт

Мениджър: Маурисио Почетино

Аякс (4-3-3): Андре Онана - Джоел Филтман, Матайс Де Лихт, Дейли Блинд, Николас Талиафико - Ласе Шьоне (65' - Нусер Мазрауи), Френки Де Йонг, Дони Ван де Беек - Хаким Зиеш (87' - Клаас-Ян Хунтелаар), Душан Тадич, Давид Нерес

Резерви: Дейли Сингравен, Нусер Мазрауи, Каспер Долберг, Лисандро Магалан, Клаас Ян Хунтелаар, Дани Де Вит, Бруно Варела

Треньор: Ерик тен Хааг

Съдия: Антонио Матеу Лаос (Испания)

Стадион: „Тотнъм Хотспър Стейдиъм” (Лондон)

90 снимки