Арсенал победи Монако с 2:0 в реванша от осминафиналите в Шампионската лига, но въпреки това „топчиите“ отпаднаха от надпреварата заради поражението с 1:3 в първия двубой. Така единствено заради повечето си голове на чужд терен, „монегаските“ влязоха в топ 8 на турнира, а това означава, че и България ще има свой представител на тази фаза в лицето на Димитър Бербатов.

Берба започна мача като титуляр и остана на терена до 70-ата минута, а в негово отсъствие домакините имаха сериозни проблеми в края на двубоя. Като цяло, за разлика от двубоя в Лондон, Монако изигра много слаби 90 минути и в края като по чудо се отърва от трети гол в своята врата, който щеше да класира напред Арсенал.

„Топчиите“ от своя страна се представиха силно и бяха много близо до страхотен обрат. Те обаче платиха цената на поражението си в първия мач и така за поредна година отпадат в тази ранна фаза на елиминациите.

С класирането на Монако, Франция ще има два представители на този етап, докато Англия най-вероятно ще остане без нито един отбор в топ 8.

Противно на очакванията, Арсенал не се хвърли в атака от първата минута, а вместо това домакините започнаха двубоя по-добре и контролираха играта поне в първите минути.

В 14-ата минута Оливие Жиру отправи първия по-опасен удар, след като надскочи отбраната на Монако и стреля с глава, но встрани от вратата.

В тези моменти "топчиите" започнаха да играят все по-често с топката и да поглеждат все по-често към врата на Субашич. В 23-ата минута след центриране в наказателното поле на Монако, Абденур отклони с глава, а Кошчиелни от няколко метра засече от въздуха и уцели напречната греда. Страничният съдия обаче грешно вдигна флага за засада.

В 36-ата минута "артилеристите" все пак успяха да открият резултата чрез Оливие Жиру. Дани Уелбек изведе отлично французина в наказателното поле. Първият удар на Жиру бе отразен от Субашич, но топката се удари в тялото на Жиру и попадна отново в него. При добавката французинът не сбърка и успя да насочи топката в опразнената от Субашич врата.

Веднага след това Арсенал можеше да вкара и втори гол, но изстрелът на Дани Уелбек бе спасен от тялото на легналия на земята Абденур.

Второто полувреме започна с опасен изстрел на Месут Йозил от фаул, който бе избит блестящо от направилия отличен мач Субашич.

В следващите минути Монако все пак успя малко да пренесе играта и в половината на Арсенал, но без особен успех като най-голямата опасност бе центриране в наказателното поле, при което Бербатов се размина за малко с топката.

Българинът напусна терена в 70-ата минута като на негово място влезе Бернардо Силва.

Арсенал засили натиска си в търсене на обрата, а драмата стана пълна в 79-ата минута след гол на Аарън Рамзи. Начо Монреал центрира отлично с пас от въздуха, влезлият като резерва Тио Уолкът засече мигновено, но ударът му срещна гредата. Топката обаче попадна е Левин Курзава, който вместо да я изчисти добре, я предостави на влезлия като резерва Рамзи, който с удар от границата на наказателното поле вкара за 2:0!

В следващите 15 минути, тъй като имаше и 5-минутно продължение, „топчиите“ хвърлиха всичко в атака, докато съперникът им често изглеждаше неориентиран и не успяваше изобщо да задържи топката в свое владение. Удар на Жиру бе избит от голлинията от Субашич, а въпреки страхотния натиск, Арсенал не стигна до друг сериозен шанс и така в крайна сметка отпадна от Шампионската лига за сметка на Бербатов и компания.

=======

Монако - Арсенал 0:2 (общ резултат 3:3)

0:1 Жиру 36'

0:2 Рамзи 79'

Монако: Субашич, Фабиньо, Курзава, Абденур, Уолъс, Дирар (86' Елдерсон), Жоао Моутиньо, Кодогбиа, Тулалан, Бербатов (70' Силва), Мартиал (60' Ферейра-Караско)

Арсенал: Оспина, Мертезакер, Кошчиелни, Монреал (83' Монреал), Белерин, Йозил, Санти Касорла, Коклен (63' Рамзи), Жиру, Алексис Санчес, Уелбек (72' Уолкът)