Плановете на президента на УЕФА Мишел Платини да разтърси Шампионската лига, могат да се отразят зле върху футбола в Шотландия, твърди президентът на лигата на страната Лекс Голд.

Платини иска носителите на национални купи да играят в Шампионската лига. Според шефа на Шотландската лига обаче, това може да остави някои от най-добрите състезатели на страната без европейски опит.

„Той ще нанесе голям удар срещу нашите перспективни играчи. Колкото по-високо е нивото на игра, на което те се състезават, толкова по-голям опит ще трупат. Колкото по-добри са нашите момчета, толкова повече ще могат да помогнат на родината си да спечели от футбола”, каза Голд пред „BBC Sport”.

„Разбира се, че това решение би навредило на националния ни отбор. Нашите най-добри отбори получават много опит в Шампионската лига, което се отразява много благотворно на момчетата, които играят и в представителния ни тим”, призна още шефът.

Неговите страхове сподели и наставникът на Селтик Гордън Страхън, който мисли, че страната трябва да бъде представяна в Шампионската лига от най-добрите отбори, борещи се за първото място в Шотландия: „Не виждам никакъв смисъл отбори, които печелят Купата на Англия или на Шотландия да влизат в най-силния клубен турнир на Европа. Един от тези тимове можеше да е Гретна преди две години. Дано да не се обидят, но не мисля, че този отбор представя най-доброто лице на футбола тук”, каза специалистът.

„С няколко щастливи мача можеш да достигнеш до финала. Ако погледнем първенството обаче, първият и вторият там са се борили през целия сезон и заслужават да играят в Шампионската лига”, завърши Страхън.