Барселона на практика си извоюва място на 1/8-финалите в Шампионската лига след леката си победа над БАТЕ Борисов с 3:0. Така на каталунците им трябва само още една точка в оставащите два мача в групата, за да си подпечатат и на теория квотата за елиминациите. 

Далеч по-интересно и с повече интрига беше на другия мач. В него Рома и Байер Леверкузен си спретнаха още едно голово шоу на "Олимпико", но този път то излъчи победител. След зрелищното 4:4 в предишния сблъсък, сега имаше "само" пет гола, които се оказаха достатъчни за успех с 3:2 на "вълците". 

Така италианците минаха втори в групата и държат съдбата си в ръце, за да се класират за следващия етап. А този мач предложи отново много емоции и красиви моменти на зрителите, които определено са супердоволни от видяното. 

Още със самото си начало мачът загатна какво ще предстои - голеада. Не бяха изминали и 100 секунди от първия съдийски сигнал, когато Един Джеко изведе бързоногия Мохамед Салах зад защитата, египтянинът напредна и с изстрела си преодоля Войчех Шчесни за 1:0. 

Последва отговор от страна на Леверкузен, но в 14-та минута Хавиер Ернандес пропиля страхотен шанс, след като прати топката в аут от близка дистанция. Двата тима си размениха няколко гросмайсторски удара, преди "вълците" да нанесат съкрушителен в 29-та минута. 

Тогава при поредната си бърза контра Раджа Наинголан успя да изведе Един Джеко зад защитата. Босненецът овладя и напредна, а мощният му удар нямаше как да бъде отразен - 2:0 и всичко изглеждаше свършило. 

Рома - Байер Леверкузен

източник: БГНЕС

Това можеше и да е така, ако още в следващата атака Джеко не беше пропуснал страхотна възможност да направи 3:0, но шутът му мина на няколко сантиметра встрани от вратата и статуквото се запази. 

Така почивката дойде при два гола аванс на "джалоросите", но както и в първия мач в Леверкузен, той беше бързо заличен. Още след подновяването на играта "аспирините" намалиха и върнаха интригата с пълна сила. 

Кевин Кампъл намери Адмир Мехмеди след свой пробив около точката на дузпата, последният стреля мощно и оплете топката в мрежата за 1:2. Това даде криле на гостите и те набързо изравниха. 

В 51-та минута Карим Белараби намери по превъзходен начин Хавиер Ернандес и този път мексиканецът беше длъжен да вкара. Той го стори и резултатът беше изравнен, а мачът започна отначало. 

Последваха силни моменти за гостите, а Мехмеди и Белараби пропуснаха положения, които трябваше да се превърнат в голове. Така обаче се стигна до 78-та минута, в която "аспирините" бяха прекършени. 

Тогава Йомер Топрак направи дузпа с агресивното си влизане, за което получи червен картон, а домакините - дузпа. Зад топката застана Миралем Пянич, който беше точен и Рома поведе с 3:2. 

Това се оказа и последният гол в мача, след което "джалоросите" се поздравиха с трите точки и излязоха втори с общо пет. Байер Леверкузен е на третото място с 4, а на дъното е БАТЕ Борисов с 3. Лидер е Барса с 10. 

Това на практика означава, че първият осминафиналист от този поток са именно каталунците, които очаквано и без особени проблеми преодоляха беларуския първенец на своя "Камп Ноу". 

Те наложиха темпото си от самото начало, но в крайна сметка имаха нужда от дузпа, за да открият резултата в 30-та минута. Тя беше отсъдена за нарушение на Филип Младенович, а Неймар от бялата точка беше безпощаден за 1:0. 

Това на практика уби интригата рано-рано. До почивката домакините треснаха и греда чрез Адриано и макар да не отбелязаха повече попадения дотогава, по всичко си личеше, че няма да имат проблеми да изковат успеха. 

След подновяването на играта последваха няколко хубави удара на Луис Суарес, които не завършиха с попадение, но уругваецът поправи това в 60-та минута. Тогава поредната виртуозна атака на дуото Неймар-Суарес завърши с пас на бразилеца пред наказателното поле и от там съотборникът му с прецизен шут направи 2:0. 

Последваха няколко пропуска и на двамата, преди класиката да бъде оформена в 83-та минута. Тогава ролите се размениха и Суарес сложи топката на крака на Неймар на празна врата и бразилецът нямаше как да пропусне - 3:0. 

Това беше и крайният резултат, който на практика класира Барселона на осминафиналите, но все пак момчетата на Луис Енрике ще трябва да вземат още една точка, за да са и 100% сигурни за класирането си.