Когато дойде време за мачове на националните отбори, съблекалнята на Манчестър Сити се опразва, а в тренировките можете да видите предимно юноши и играчи от втория тим. Там обаче неизменно остава избор №1 на Пеп Гуардиола в дефанзивния вал на тима - Аймерик Лапорт. Защо ли? Защото централният бранител не е национал! Нещо повече - един от най-добрите защитници в Премиършип няма нито един мач за национален отбор!

Но каква е причината за странната ситуация?

На 24 години и демонстриращ прекрасен футбол, Лапорт не е желан от своята родина Франция, а Испания няма правото да го ползва, въпреки желанието на "ла фурия".

Лапорт се надяваше, че играта под ръководството на Гуардиола в Премиършип ще убеди Дидие Дешан да го повика в тима на световните шампиони, но това така и не се случва. До момента Лапорт е викан веднъж, но никога не е играл за "петлите".

Преди Световното в Русия Дешан разчиташе на централна двойка Рафаел Варан и Лорен Кошчиелни. На Мондиала пък Самуел Умтити се утвърди като партньор на Варан.

Част от причините за липсата на интерес към Лапорт е фактът, че той играе с ляв крак, а такива в тима на Франция има в излишък. Проблемът е десният централен защитник, където опциите са по-малко. Но това едва ли оправдава липсата на повиквателна за Лапорт при положение, че в тима се викат играчи като Елиаким Мангала, Преснел Кимпембе, Адил Рами и Мамаду Сако. Последните трима бяха в последния състав на Дешан при отсъствието на контузения Варан. Умтити също е контузен, но и това не отвори вратата за Лапорт, което изглежда наистина странно.

Една от теориите е, че Дешан предпочита по-добре сложени физически играчи като Рами, но при положение, че Гуардиола изгражда защитата си около Лапорт при мощните нападатели в Англия, то този довод изглежда доста не на място.

Друга теория е, че според Дешан Лапорт не притежава нужният характер, за да бъде част от "петлите".

Също така и историята с евентуалното му привличане в испанския национален отбор не се харесва на специалиста. Тя обаче се появи единствено заради липсата на повиквателни от страна на Франция. Желанието му винаги е било и още е да играе за Франция.

В същото време Испания действително има огромно желание да го привлече. Лапорт е сравняван с Карлес Пуйол, а бившият селекционер Жулен Лопетеги виждаше в негово лице заместник на Жерар Пуле.

Испанската футболна федерация направи всичко възможно да го "привлече" по начина, по който взе и бразилецът Диего Коста. Само че Коста получи испанско гражданство, тъй като живееше в страната. Лапорт обаче вече живее във Великобритания, а процесът не е стартиран докато още бе в Испания. Така в момента осъществяването на процедурата изглежда невъзможно, тъй като испанското законодателство не би направило изключение. От федерацията дори са признали, че опцията Лапорт вече е зачеркната.

Така въпреки прекрасните си игри за Сити, централният защитник остава без национален отбор и единственият шанс е Дешан да реши, че все пак може да му свърши работа.

Лапорт: Бих играл само за Франция