Най-после и двамата братя Ернандес - Люка и по-малкият Тео, намериха едновременно място в националния отбор на Франция за финалния турнир на Лигата на нациите, който ще се състои в Италия. Двамата дадоха и съвместна пресконференция по време на лагера на "петлите" в Клерфонтен.

През септември защитникът на Байерн Мюнхен Люка не присъства на първата повиквателна на Тео от Милан, тъй като бе контузен. Но той е гледал видео клип с изявите на новобранеца. "Гледах го как пее песен, прати ми видео, не беше чак толкова зле", каза Люка.

"С един Ернандес вече беше трудно, но с двама. Изключително е да има двама братя на толкова високо ниво. Отборът на Франция е голямо семейство, но когато успееш да го споделиш и с близки роднини е нещо фантастично", пошегува се вторият капитан на "петлите" Рафаел Варан.

Примерите на успешни братя във футбола съществуват, но са много редки, особено във Франция. Последният подобен случай бе на нападателите Ерве и Патрик Ревели, които имат два мача заедно за "петлите" през 70-те години.

При Ернандес историята започва трудно заради бягството на баща им Жан-Франсоа, който е бивш футболист, но е изоставил децата си.

"Знаете, че не сме имали лесно детство. Но това ни научи да се борим", каза Люка. "Той каза всичко", добави Тео. И двамата са отгледани в Испания от майка им, на която държат да благодарят, защото "винаги бе с нас във всички моменти - хубавите и трудните".

Защитникът на Байерн е прегледал листата с избраниците на Дидие Дешан миналата седмица на телефона си, тъй като е бил на риболов.

"Когато видях името си сред защитниците, но не и това на брат ми, си казах: "ще бъде в друг момент". И после го открих сред халфовете. Бях много доволен и веднага му се обадих. Казах му да се пази до понеделник да не се контузи, защото имам желание да бъда с него", разкри Люка.

Защитникът на Милан Тео си е бил вкъщи, когато телефонът му е започнал да звъни. "Майка ми плачеше, дядо ми беше много доволен. Люка тъкмо щеше да хване една риба", спомни си той.

За полуфинала в Лигата на нациите срещу Белгия в четвъртък двамата могат да бъдат конкуренти за позицията ляв защитник, но те избегнаха темата за избора.

"На терена няма приятели, който е посочен, той ще играе", каза Тео. "В началото на мача дали брат ми или аз ще сме титуляри или ще играем заедно, ще бъдат много единни. Ще си даваме съвети, гледаме в една посока", добави Люка.