Националният отбор по футбол на Хърватия може и да завърши на 2-о и на 3-о място на последните две Световни първенства, но винаги умереният им треньор Златко Далич уверява, че достигането до финалния турнир в Лигата на Нациите е значително постижение за неговия отбор.

Турнирът на четирите най-добри отбора в най-новия турнир на УЕФА ще се проведе в Нидерландия и хърватите откриват срещу домакините в първия полуфинал в Ротердам. Ден по-късно в Енсхеде играят Италия и Испания, а финалният двубой е насрочен за неделя.

"Имахме проблеми в първите две издания на Лигата на Нациите, но сега постигнахме впечатляващ резултат, побеждавайки Франция и Дания в нашата група. Завършихме 1-и и се класирахме за финала", започна Далич на пресконференцията. Искаме да дадем най-доброто от себе си и да постигнем нов страхотен резултат. Мисля, че имаме качеството за това.

Хърватите достигнаха до финала на Световното първенство в Русия през 2018-а година, но два месеца по-късно бяха съсипани с 0:6 от Испания в първото издание на турнира Лига на Нациите и останаха последни в групата, която тогава беше от три отбора и включваше също така и Англия. Във второто издание също останаха трети в потока си, този път след Франция и Португалия.

А сега за да стигнат до финалите през 2023-а, те спечелиха като гости в Париж и Копенхаген, след това отидоха на Световното в Катар, станаха 3-и и сега дойде време да довършат работата си.

"Приемаме като невероятен резултат това, че сме в топ 4 на това състезание в Европа. Това, което постигнахме до момента, е невероятен успех. Но няма какво да крия, дошли сме в Ротердам, за да спечелим трофея в Лигата на Нациите. И работим за това", допълва Далич.

Автор: Атанас Василев/БТА