Отборът на Португалия записа втора поредна победа в тазгодишното издание на Лига на нациите. Този път възпитаниците на селекционера Роберто Мартинес се наложиха с 2:1 над Шотландия, но успехът не дойде никак лесно.

Домакините трябваше да правят пълен обрат на резултата, а в герой за тях отново се превърна Кристиано Роналдо, който се появи на терена като смяна и вкара победния гол за „мореплавателите”.

Скот Мактоминей откри за гостите още в първите минути на срещата, а Бруно Фернандеш изравни в началото на втората част. 

Двубоят в Лисабон не започна по най-добрия начин за домакините, които инкасираха попадение още в 7-ата минута. След атака отляво и колективна грешка на португалската отбрана, топката бе центрирана в наказателното поле, където Скот Мактоминей бе оставен абсолютно непокрит и с глава не остави шансове на португалския вратар за 1:0. Това бе единадесети гол за Мактоминей с националната фланелка на островитяните.

Футболистите на Роберто Мартинес опитаха да отговорят почти мигновено, но Рафаел Леао стреля покрай вратата от удобна ситуация. Малко по-късно негов удар бе блокиран от бранител.

Атаките на домакините продължиха, като определено Рафаел Леао бе най-опасният футболист на Португалия. Той отново обстрелва шотландската врата, като този път бе най-близо до това да порази целта, но Ангъс Гън бе на мястото си и изби в корнер. 

Португалия продължи да диктува темпото на „Да Луж” , въпреки създадените ситуации, така и не успяваше да поведе. Следващите добри възможности се разкриха пред Диого Жота, който така и не можа да преодолее стража на гостите.

Крайният бранител Нуно Мендеш също пробва късмета си с далечен шут, но прати топката покрай левия страничен стълб.

Последният шанс за домакините през първата част отново бе създаден от Рафаел Леао, който стреля много силно, но неточно.

На почивката селекционерът на Португалия Роберто Мартинес направи две промени в състава си, като едната бе пускането в игра на Кристиано Роналдо. Разбира се, този ход раздвижи допълнително играта на домакините, които още от първата минута на втората част взеха инициативата.

След няколко интересни ситуации пред Ангъс Гън се стигна до 54-ата минута, когато Бруно Фернандеш успя да изравни резултата след удар от средна дистанция. Изстрелът на плеймейкъра не бе един от най-добрите, но въпреки това вратарят на гостите не успя да се намеси и резултатът бе изравнен.

С минаване на времето натискът на домакините ставаше все по-сериозен, за да се стигне до 88-ата минута, когато отбраната на Шотландия се пропука, за да даде шанс на Кристиано Роналдо да се разпише на празна врата.

След центриране от левия фланг, Диого Жота се размина с топката, която обаче попадна на пътя на Роналдо, а опитният нападател нямаше как да сгреши, останал сам пред опразнената врата. Така португалецът вкара втория си гол в тазгодишното издание на Лига на нациите, което е под номер 901 в бляскавата му кариера. 

FT ПОРТУГАЛИЯ – ШОТЛАНДИЯ 2:1

0:1 Мактоминей 7', 1:1 Фернандеш 54', 2:1 Роналдо 88'

Стадион: „Да Луж”, Лисабон

Рефер: Маурицио Мариани, Италия

Португалия: 1 Диого Коста, 2 Нелсон Семедо, 3 Рубен Диаш, 4 Антонио Силва, 19 Нуно Мендеш, 8 Бруно Фернандеш, 6, Жоао Палиня, 10 Бернардо Силва, 20 ПЕдро Нето, 21 Диого Жота, 17 Рафаел Леао

Селекционер: Роберто Мартинес

Шотландия: 1 Ангъс Гун, 2 Тони Ралтсън, 5 Грант Ханли, 6 Скот Маккена, 3 Анди Робъртсън, 8 Били Гилмор, 23 Кени МакЛийн, 11 Райън Кристи, 4 Скот Мактоминей, 7 Джон МакГин, 9 Линдън Дайкс

Селекционер: Стив Кларк