Вратарят на Испания Унай Симон бе изключително щастлив от спечелването на турнира Лигата на нациите. Стражът на Атлетик Билбао бе герой за родината си, след като отрази две дузпи за победата с 5:4 срещу Хърватия, а редовното време и продълженията завършиха 0:0.

„Винаги, когато мачът стигне до дузпи, вратарите носят по-голяма отговорност и изглеждат по-ангажирани от своите съотборници. Но не можем да забравим, че този мач продължи 120 минути, като целият отбор работи здраво и даде всичко от себе си.

Вече ви казах по време на този турнир, че този отбор ще покаже смелост и сърце. На този етап от сезона, да играем с това темпо в 115-ата минута, преминавайки от нападение към защита... И ние, и Хърватия заслужаваме огромна заслуга.

Чувствам се като всички мои съотборници, тези, които са играли, и тези, които не са. Изиграхме отличен турнир и заслужавахме да го спечелим“, заяви Симон.

Вратарят говори и за спасяванията си при дузпите: „Няма да лъжа, бях проучил и шестимата изпълнители на дузпи, с изключение на Майер! Трябваше да взема решение, гледайки как той постави топката и затова избрах тази страна. След като реших, че може да стреля в средата, имах време да вдигна краката си. Това е нещо, което не мислите да правите- просто ви идва наум в този момент.

Айме Лапорт ще ме убие, че казах това, но аз, когато той отиде да стреля, си помислих: „Какво ще трябва да направя, ако той пропусне?“ Спасяването на дузпи се свежда до намиране на точния момент, когато те стрелят. Ако се хвърлиш, преди да стрелят, добре, те са професионалисти: ако видят движението ти, ще стрелят в другата посока. Търсех точния момент, когато Бруно Петкович дойде да стреля. И проработи!".