Наставникът на Португалия Фернандо Сантош отправи закана преди двубоя срещу Италия от Лигата на нациите. Специалистът беше категоричен, че неговите момчета не са пристигнали на Апенините с нагласата да играят дефанзивен футбол.

„Мореплавателите” биха се класирали за финалите в турнира на УЕФА дори с реми срещу „скуадра адзура”, докато домакините задължително трябва да преследват успех, ако искат да имат шанс за първото място в група 3 на Дивизия А. Ако Италия спечели само с 1:0, то тимът ще трябва да гони победа в последния си мач срещу Полша, тъй като португалците ще имат твърде добра голова разлика. При успех с 2 или повече голове, равенство срещу поляците би било достатъчно за „адзурите”.

„Нашият единствен фокус е върху Италия. Не мислим за останалите мачове”, категоричен бе Сантош въпреки по-добрите изходни позиции на своя тим. „Всичко, което сме тренирали, е било насочено специално към мача срещу Италия. Това са два силни отбора със страхотни качества.”

„През последните 2 месеца те промениха стила си на игра, постоянно еволюират и това няма да е отборът, срещу когото играхме в Лисабон. Характеристиките им са различни, очаквам само трима от играчите, които видяхме в Лисабон, да играят утре.”

„Мислим върху това, което трябва да направим, макар и да храним огромно уважение към всички, особено към Италия – една от историческите нации във футбола. Това е предизвикателство от най-голям калибър, ала разполагаме с всички качества, за да се справим добре и да спечелим. Няма само да се отбраняваме и да играем на контраатака. Италия обича да държи топката и е много добре организиран отбор, опитват се да играе по-атакуващо. Ние също обичаме да държим топката, опитваме да дезорганизираме съперника. Искаме да елиминираме всички пространства и да създадем проблеми за Италия”, заяви Сантош.