Доскоро испанският национален отбор можеше да се похвали с най-добрите вратари в Европа. Но от Световното първенство насам сякаш някаква зла участ е надвиснала над този уж най-сигурен пост в селекцията на "ла фурия". 

Давид де Хеа, който беше смятан дори за най-силния играч на поста си, изпадна в дупка и често пуска леки голове. А това изглежда ще коста мястото на пиренейците в елиминационната фаза на Лигата на Нациите. Затова се появиха гласове в страната в отбора да бъде върнат ветеранът Икер Касияс. 

А ако се съди по статистиката от началото на сезона, точно това би трябвало да е решението на вратарската криза на Испания. Защото 37-годишният вратар на Порто на практика се намира във формата на живота си и е като истинска стена пред противниковите нападатели. 

Той трябва да се конкурира за титулярното място в "ла фурия" освен с Де Хеа, още с Кепа Арисабалага и Пау Лопес. Статистиката на Касияс сочи, че той е със 7 сухи мрежи от 10 мача, които е изиграл този сезон в португалския елит и в тях е допуснал само 6 гола. 

Това всъщност са най-добрите му показатели от 4-те години в Порто до момента. Към това прибавя и трите допуснати гола в Шампионската лига в четирите мача, в които е участвал там. От другите му конкуренти, само Де Хеа играе в Шампионската лига, но и там не впечатлява със статистика. А в Премиършип показателите му са ужасни. 

Стражът има само една суха мрежа в 12 мача от началото на сезона в Премиършип и е допуснал цели 21 гола. Най-близо до статистиката на Касияс всъщност е Кепа Арисабалага. Той е с шест сухи мрежи от началото на сезона и осем допуснати гола. Но пък не играе в Шампионската лига. А Пау Лопес е с пет сухи мрежи, но и с 13 инкасирани попадения в 12 мача. 

Касияс е инкасирал попадение на всеки 200 минути в Порто, докато Де Хеа го прави на 127 минути в Юнайтед. И затова в Испания тече кампания ветеранът да получи повиквателни занапред, нищо че през май догодина ще навърши 38 години. Той има невероятен опит със своите 167 мача за Испания и мнозина вярват, че има още какво да даде на националния отбор.