Първият в историята финален турнир на Лигата на нациите ще се проведе в Португалия, съобщават от пресслужбата на УЕФА.

В събота португалският национален отбор завърши наравно с италианския отбор 0-0, гарантирайки си първото място в група 3 на лига А и участие във финалния етап на турнира.

"През март Полша, Португалия и Италия изразиха интерес към провеждането на финалната фаза, тъй като техните отбори се събраха в група 3 на лига А, това автоматично означаваше, че победителят в групата ще бъде домакин на турнира", се казва в доклада на УЕФА.

Отбелязва се, че Изпълнителният комитет на УЕФА официално трябва да определи Португалия за домакин на турнира на срещата в Дъблин на 3 декември. В същия ден ще бъде теглен жребия за финалите. Заедно с Португалия, във финалната фаза ще участват и победителите от трите други групи в лига А. За провеждането на турнира португалците са предложили стадионите "Драгао" в Порто и "Афонсо Енрике" в Гимараеш.

Лигата на нациите - новият турнир на УЕФА е предназначен да замени приятелските мачове. В него, отборите са разделени на четири лиги - от А (най-силната) до D (най-слабата). Във всяка лига участниците се разделят на групи, в които турнирът се провежда в два кръга. Победителите от групите в лига А ще излязат на полуфиналите и ще се състезават за основния трофей на турнира. Победителите от останалите групи от лигата ще се изкачат в по-висока дивизия, като отборите, които заемат последните места, ще пропаднат с една лига надолу, също участниците в Лига на нациите ще играят за четири допълнителни пропуска за Европейското първенство през 2020 година.

Полуфиналите ще се проведат на 5 и 6 юни 2019 г. Мачът за третото място и финалът ще се проведат на 9 юни.