Италианските медии бързо си намериха изкупителна жертва за слабото представяне на своя национален отбор при 1:1 срещу Полша в Лигата на нациите снощи. Както и в много други случаи преди, на мушката попадна нападателя Марио Балотели, който стана обект на редица критики заради неприемливия си за професионален футболист външен вид.

Нападателят се изпокара с Ница заради договора си през лятото и реално не направи никаква подготовка. Логично той изглеждаше доста понатежал на „Стадио Дал’Ара”. Преди срещата селекционерът Роберто Манчини потвърди, че 28-годишният Супер Марио е получил мускулна травма в сутрешната тренировка в деня на мача.

Преди неговото начало Балотели направи индивидуална загрявка, която според доста от италианските журналисти приличаше повече на късен фитнес тест. Въпреки този факт нападателят стартира като титуляр. Диспутите с Ница, които изпъстриха лятото му, очевидно си казаха своето и всички големи спортни ежедневници в страната единодушно обявиха тарана за най-слабия на терена.

Марио Балотели

източник: Gulliver/Getty Images

„Бавен прогрес. Видяхме едно отчаяно люшкане между Глик и Беднарек, които явно се надпреварваха кой повече пъти ще го изпревари за топката. След всичко това нямаше никаква реакция от него. Не видяхме желание за игра до мига на смяната му”, безпощаден бе „Гадзета дело спорт”.

„Апатичен, бавен, тероризиран от полските бранители, Балотели изкара цял мач с гръб към противниковата врата. Когато напускаше терена, гледаше към тревата, разочарованието тегнеше над него”, добави „Кориере дело спорт”.

„Можете да видите, о, и то как можете да видете, че му предстои дълъг път до пикова фитнес форма. Това го нарани повече от всичко. Той напусна куцайки с проблем в бедрото на фона на аплодисменти и освирквания – обречен да разделя”, оцени торинският „Тутоспорт”.

Марио Балотели опитва шут в двубоя срещу Полша (1:1)

източник: БГНЕС

Особено унищожителни бяха забележките на светило в треньорската професия като Ариго Саки. „Имаме нужда от играчи, които са щедри, страстни и са професионалисти. Всеки разполага с кола, но за да се движи тя, има нужда от гориво. Във футбола това гориво са интелектът, страстта, професионализмът”, каза легендарният италиански тактик.

„Нека само да отбележа, че да приемеш концепцията за отборния дух е едно добро начало към това да се превърнеш в стойностен човек. Когато Балотели просто се мотае наоколо и дори не прави опит да се придържа към плана, както трябва да му кажеш?”

„Футболът опира до колектива и интелектът значи повече от краката. Първо и преди всичко, аз бих подбрал играчи, които са надарени с интелект”, допълни Саки.