Един от най-интересните въпроси преди началото на Лигата на Нациите е свързан с националния отбор на Дания и неговият състав.

Причината е, че "червеният динамит" ще излезе за двубоите със Словакия и Уелс с меко казано експериментален състав, попълнен от футболисти от втората местна дивизия и национали по футзал.

Причината е, че истинските национали бойкотират участието си в новия турнир заради несъгласие с ръководството на местния футбол относно договорите със спонсорите на федерацията и правата на самите играчи.

В същото време пък играчите от първа лига в Дания демонстрират съпричасност и също отказват да играят. Така се наложи да бъде повикан състав от 24 футболисти, изпълнен с аматьори и полупрофесионални футболисти от по-ниските нива, за да бъде избегнато наказание от УЕФА.

"За бъдещето на датския футбол е решаващо да излезем със състав за двата мача през този уикенд и затова сме доволни да обявим тези 24 футболисти, които се съгласиха да играят за Дания, за да избегнем наказания и дълго изключване от международния футбол. Щеше да има огромни последствия за футбола в Дания", обяви директорът във федерацията Ким Халберг.

Във въпросните двубои със Словакия и Уелс тимът ще бъде воден от бившия халф на Арсенал Джон Йенсен, който ще заеме мястото на селекционера Аге Харейде, получил указания да си остане у дома.

"В момента виждам само губещи в конфликта, а датският футбол губи най-много", каза европейският шампион от 1992-а.

"Когато се съгласявам да помогна, това е, защото считам националния отбор за институция, най-важното е мачовете да се изиграят. Надявам се да преминем през тези двубои и че страните ще намерят решение възможно най-скоро. Националният отбор значи адски много за мен в моята кариера и живот."

Съставът включва играчи от отбори като Аварта, Ванльозе, Каструп Болдклуб и Фредериксунд.

Ето и кои са избраниците, макар че едва ли сте чували някой от тях:

Мортен Банк (Аварта), Кристофър Хааг (Ягерсборг, футзал), Кристиан Банис (ТПИ), Мадс Прийсхолм Бертелсен (ТПИ), Кристиан Кристенсен (Ягерсборг, футзал), Виктор Хансен (Фредериксунд), Николай Йохансен (Ванлозе), Даниел Нилсен (Ванлозе), Каспер Скрап (ТПИ), Андерс Хунсбале (Греве), Оскар Хойби (Ванлозе), Расмус Годин (Ванлозе), Адам Фогт (Каструп), Кристофър Якобсен (Хилерод), Расмус Йохансон (ХИК), Кевин Йоргенсен (Ягерсборг, футзал), Каспер Кемпел (Сковсховед), Симон Волесен (Биркерод), Андерс Фонс (ТПИ), Тролс Силиус Нилсен (Биркерод), Кристиан Офенберг (Аварта), Даниел Холм Сьоренсен (Сковсховед), Луис Вейс (Ягерсборг, футзал)