Италия стартира своята ера с Роберто Манчини начело с равенство 1:1 срещу Полша в при домакинството си в Болоня. Срещата бе първа за двата тима в новия турнир на УЕФА – Лига на нациите от лига „А”, група 1. Пьотр Зиелински даде аванс на гостите, след като бе точен в 40-тата минута, но в 78-ата халфът на Челси Жоржиньо изравни резултата на „Ренато Дал’Ара” след спорна дузпа, която бе отсъдена от германския съдия Феликс Цвайер. Селекцията на Роберто Манчини не впечатли особено, като това бе дебютен официален мач за наставника начело на четирикратния световен шампион, а в генерален аспект срещата не бе от най-високо качество.

Селекционерът на Италия Роберто Манчини излезе в първия си мач начело на Италия в схема 4-3-3. Футболистът на Челси Жоржиньо оперира в полузащитната тройка на „скуадра адзура”. Той бе подпомаган от Лоренцо Пелегрини и Роберто Галярдини, а атаката бе водена от Марио Балотели, Лоренцо Инсине и Федерико Бернардески.

Цели осем футболиста на Полша, които играят в Серия А стартираха на стадион Ренато Дал’Ара, като „Друижна полска” стартира с 4-2-3-1. Нападението на отбора бе водено от Роберт Левандовски, а зад стрелеца на Байерн действаха Якуб Блашчиковски, Пьотр Зиелински и Клих.

Полша стартира по-настъпателно срещата на „Ренато Дал’Ара” и в шестата минута Пьотр Зиелински получи прелестен пас фронтално срещу Донарума, но стреля право във вратаря, който боксира встрани.

30 снимки

Двайсетина минути по-късно Гжегош Криховяк бе близо да открие резултата за гостите, но отново Донарума се намеси блестящо и отклони пътя ѝ.

Пет минути преди края на първата част халфът на Челси Жоржиньо сбърка пред своето наказателно поле на два пъти. При втория Левандовски открадна топката и центрира меко с левия крак към Зелински, който бе на далечната греда. Полузащитникът на Наполи бе категоричен и с топове шут откри резултата – 1:0 за Полша.

Минути след подновяването на втората част Левандовски бе видян на втора греда, но топката му дойде малко назад. Нападателят на Байерн Мюнхен опита с нещо като странична ножица да накаже италианската врата, но ударът му бе неточен.

Селекционерът Роберто Манчини смени Лоренцо Инсине, за да пусне Федерико Киеза, а халфът на Фиорентина се включи много силно и стреля мигновено. Ударът му рикошира, но не успя да влети във вратата на Лукаш Фабиански.

В 76-ата минута натискът на „скуадра адзура” получи дузпа, след като Федерико Киеза се строполи в наказателното поле след единоборство с Якуб Блашчиковски, а реферът Феликс Цвайер посочи бялата точка. При повторенията ясно се видя, че Куба Блашчиковски е играл първо с топката, но германският съдия даде дузпа за италианците.

Италия Полша

източник: Gulliver/GettyImages

Зад топката застана Жоржиньо, който отправи добър изстрел в десния ъгъл на Фабиански и изравни – 1:1. Това бе първи гол за натурализирания бразилец с екипа на Италия в девет срещи.

Това бе първия кръг от първа група на Лига "А", като тройката в нея допълва Португалия, който завърши 1:1 в приятелски мач с вицесветовния шампион Хърватия. На 10-и септември европейския шампион приема Италия, докато Полша почива. Следващият тест пред Левандовски и компания ще бъде домакинство на Португалия през октомври.