Старши треньорът на националния отбор по футбол на Беларус Карлос Алос Ферер говори пред официалната страница на федерацията на страната относно жребия в турнира Лига на Нациите. Беларусите попаднаха в група С3 заедно с Люксембург, България и Северна Ирландия. Напред продължава със сигурност победителят в потока, а заелият 2-о място ще играе допълнителен бараж с тим от Лига В за изкачване.

Пред отбора на Беларус има и още едно препятствие – те ще играят домакинските си мачове на неутрален терен. За момента вариант номер 1 за това е Будапеща на някой от стадионите на местните клубове. Именно България е първият отбор, който ще играе с тима от бившия Съветски съюз някъде в Европа.

Карлос Алос обаче очерта вижданията си за кампанията и смята, че Беларус може да спечели групата, но трябва футболистите им да се вложат максимално. За него фаворит е Люксембург, тъй като този отбор ще играе бараж и може да попадне на Евро 2024. 

"Можеше да бъде по-добре, но можеше да бъде и по-зле. Нашата група е такава, каквато е. като цяло съм доволен, но разбира се – мога да кажа повече, когато направя детайлен анализ на нашите съперници и на мачовете им. Но мога да кажа, че трябва да се подготвим сериозно. Знаем, че Люксембург постигна сериозен прогрес през последните години. и имат шанс да се преборят за място на веро 2024. Северна Ирландия е отбор, който винаги е много силен физически. А ние трябва да се вложим максимално във всеки един от мачовете, за да претендираме за крайно победа в групата. И смятам, че можем да го направим".

На въпрос какво може да каже за отбора на България, испанският специалист заяви: "България има богата футболна история, въпреки че в последно време отборът им не може да се похвали с добри резултати. Това също е много сериозен съперник с опитни играчи. Като цяло получихме достатъчно равностойна група, а от решаващо значение ще бъдат малките детайли. Мога да кажа, че съм доволен, но е нужно да се подготвим много сериозно".

Тъй като войната на Русия срещу Украйна не спира, а Беларус е приемана като страна, подпомагаща инвазията на руските войски, УЕФА допуска клубовете и националните тимове на международната сцена, но те трябва да играят извън страната. По всичко изглежда, че Беларус ще заяви Унгария като страна-домакин на техните мачове.

Беларус е първият съперник на България в групата, а срещите започват на 5-и септември. Така Илиан Илиев ще води "лъвовете" в Будапеща, се оказва към този момент. А за да се запознае с нивото на беларусите ще има възможност в мартенските контроли срещу Малта и Черна гора.

Попитан какво би казал по отношение на състава и какви играчи би извикал, Карлос Алос обясни своята гледна точка: "Това е национален отбор и съставът може да се променя. Пред нас е дълъг сезон и ние ще гледаме внимателно как футболистите от първенството на Беларус и тези от чуждестранните лиги ще се представят в клубовете си. Ще се опитаме да следим внимателно всички и да не бъркаме в решенията си. Както казвам вече няколко пъти: вратите в националния отбор не са затворени за никого. Може да има нови имена, а може и да няма".

По пътя към Евро 2024 играчите на Карлос Алос Ферер завършиха на 4-о място в група I с 12 точки, спечелени от три победи, три равенства, а също така имаха и 4 загуби. Зад тях останаха съставите на Косово и Андора, Румъния и Швейцария си гарантираха класиране, а 3-ият Израел ще играе плейофи./ БТА