Националният тим на Германия записа историческа победа в турнира Лигата на нациите. Бундестимът се наложи с 2:1 над осакатения тим на Украйна в Киев. Това е първата победа за тима на Йоаким Льов в надпреварата. През миналия сезон, който бе първи на турнира, Германия не успя да победни нито един съперник, като дори изпадна от Лига А, но след промяна в правилата в крайна сметка германците запазиха мястото си.

В първите два мача от новата кампания, германците отново не успяха да победят, записвайки две равенства.

Головете за победителите днес реализираха Матиас Гинтер и Леон Горецка, докато точен за домакините бе Руслан Малиновский.

Тимът на селекционера Андрий Шевченко се намира в изключително незавидно положение, след като наставникът не можеше да разчита на цели 14 свои футболисти, които отсъстваха заради контузии или зараза с коронавирус.

Първата реална голова възможност в мача дойде още в 5-ата минута и бе на сметката на гостите. Серж Гнабри получи пред наказателното поле на Украйна и стреля моментално. Ударът попадна право в тялото на вратаря Бушчан, който успя да отрази.

Въпреки че последваха силни минути за тима на домакините, Германия успя да поведе в 20-ата минута на срещата. След атака изкована от тримата централния защитници на гостите в този мач, Гинтер се оказа на точното място и реализира. След изпълнение на корнер и разиграване, топката бе центрирана пред наказателното поле, където Зюле успя да отклони към Рюдигер отляво, той се обърна много добре и нахлу в пеналта и успя да центрира. Гнабри се опита да играе технично с пета, но не успя и топката попадна в Гинтер, който от няколко метра порази целта.

Още в следващата атака Украйна можеше да изравни след груба грешка в отбрана. Ярмоленко обаче стреля неточно от близо 20 метра.

В 31-ата минута Йосуа Кимих пробва елегантен удар по посока вратата на Украйна, който едва не изненада вратаря Бушчан. Кимих стреля технично, пращайки топката под гредата, но стражът показа класа и изби в корнер.

Следващата отлична възможност за гол от страна на гостите бе пропиляна от Серж Гнабри. Гинтер центрира отлично отдясно към непокрития нападател, който с глава отправи хубав удар, но отново вратарят на Украйна показа класа и изби в пореден ъглов удар.

Две минути преди почивката Тони Кроос също пробва своя късмет, но силният му шут след пас на Халщенберг не попадна в целта.

Втората част на стадион „Олимпийски” в Киев започна отлично за гостите, които след само четири минути игра успяха да удвоят преднината си. Това се случи не без помощта на вратаря на домакините Бушчн, който сгреши фатално. След на пръв поглед едно безобидно центриране от дясно, стражът на Украйна скочи и за миг улови топката, но след това я изпусна и тя щастливо рикошира в главата на Горецка и влетя във вратата на домакините за 2:0.

В 57-ата минута Бундестимът пропусна поредна отлична възможност за нов гол. Юлиан Дракслер мина като на парад през защитата на домакините, преодолявайки повече от четирима бранители отляво, стигна до аутлинията и центрира на далечната греда където Лукас Клостерман стреля необезпокояван от никой. Топката тупна коварно, но Бушчан със сетни усилия изби.

Един от редките шансове за тима на Андрий Шевченко дойде едва след час  игра. Централният нападател Виктор Циганков получи в наказателното поле, леко вляво по атаката на домакините. Въпреки че имаше човек пред себе си, украинецът реши да стреля вместо да потърси комбинация. Ударът му обаче несе получи особено и не затрудни по никакъв начин Мануел Нойер.

Тимът на Германия сам успя да усложни ситуацията си, допускайки гол от дузпа в 26-ата минута. Никлъс Зюле извърши нарушение в наказателното поле, спъвайки Яремчук. Бранителят сам осъзна грешката си и дори не протестира срещу решението на рефера.  Зад топката застана Руслан Малиновский и не сгреши, намалявайки пасива на своя отбор.

В 81-ата минута Георгий Бушчан спаси отличен удар на Серж Гнабри, запазвайки надеждите на своите.

В заключителните моменти от срещата домакините пробваха да упражнят хаотичен натиск, който обаче не доведе до нищо повече от няколко слаби удари, които не затрудниха Мануел Нойер.

Така Германия записа своя първи успех в историята в Лигата на нациите. След победата отборът на Йоги Льов събра актив от 5 точки и измести Украйна от второто място в група 4 на Лига А. Лидер е тимът на Испания със седем пункта.


УКРАЙНА – ГЕРМАНИЯ 1:2

0:1 Гинтер 20'

0:2 Горецка 49'

1:2 Малиновский 76'

Украйна (4-2-3-1): Бушчан – Караваев, Забарний, Муколенко, Собол – Малиновский, Съдорчук – Коваленко, Ярмоленко, Яремчук – Циганков.

Селекционер: Андрий Шевченко

Германия (3-4-2-1): Нойер –  Рюдигер Гинтер, Зюле  - Кимих, Кроос, Халщенберг, Клостерман - Горецка, Дракслер - Гнабри

Селекционер: Йоаким Льов