Отборът на Уест Хем Юнайтед постигна забележителен успех в своята история, печелейки второто издание на турнира Лига на конференциите. Тимът на Дейвид Мойс победи с 2:1 във финала италианския Фиорентина.

Това е първи значим трофей за „чуковете” от далечната 1980 година, когато лондончани триумфират за Купата на Футболната асоциация.

Головете за успеха срещу италианците вкараха Саид Бенрама от дузпа и Джаръд Боуен в последната минута от срещата. Утешителното попадение за „виолетовите” пък бе дело на Джакомо Бонавентура.

Двубоят на стадион „Еден Арена” започна във вихрено темпо, а след само няколко секунди след първия съдийски сигнал дойде и първият удар в мача. Михаил Антонио имаше възможност да обстрелва вратата на италианците, но без да създаде особени проблеми за вратаря на „виолетовите”.

Първата реална голова възможност се разкри пред Деклан Райс в 13-ата минута. След изпълнение на тъч отдясно по нападението на „чуковете”, топката попадна в халфа, който с удар от границата на наказателното поле я прати застрашително покрай десния страничен стълб на вратата.

Постепенно играта се изнерви, а прекъсванията ставаха все по-чести. Играчите на старши треньора Италиано успяха да установят териториален превес, но въпреки преимуществото във владението на топката трудно стигаха до вратата на „чуковете”.

Йокич се опита да затрудни стража на англичаните, но изстрелът му попадна в купа от играчи пред него и изобщо не се стигна до намеса на Ареола.  

В 32-ата минута на срещата се стигна до грозен инцидент с капитана на Фиорентина Кристиано Бираги. Футболистът се запъти да изпълнява корнер пред сектора с привържениците на англичаните, когато към него полетяха множество чаши. Една от тях удари Бираги по главата, след което той подкани иронично феновете на „чуковете” да продължават с изявите си. В този момент от главата на Бираги бликна сериозно количество кръв, което доведе до прекъсването на мача за няколко минути.

След като му бе оказана лекарска помощ, главният рефер на срещата помоли делегата на мача да призове диктора на стадиона да подкани феновете на Уест Хем да укротят страстите. В крайна сметка мачът бе подновен.

Заключителните минути на първата част определено бяха за футболистите на Дейвид Мойс. Англичаните се настаниха трайно в половината на своя противник и успяха да стигнат до няколко корнера и свободни удари пред наказателното поле на италианците. Въпреки суматохата пред вратата на Фиорентина в определени моменти, „чуковете” не успяха да се възползват.

Дълбоко в добавеното време на първата част, символичните домакини стигнаха до гол чрез Йович, който обаче не бе зачетен поради засада. Положението бе прегледано с помощта на ВАР, който в крайна сметка потвърди отсъждането на главния рефер Карлос дел Серо Гранде.  

Фиорентина - Уест Хем

източник: Gulliver/gettyImages

Едва в 56-ата минута Фиорентина стигна до първия си точен удар в мача. Куаме пробва късмета си с далечен удар, но топката тупна пред Ареола и не го затрудни, за да улови коженото кълбо.

В ответната атака англичаните имаха сериозни претенции за дузпа, след като Бираги откровено игра с ръка. След няколкоминутно разглеждане от ВАР асистентите, главният рефер бе привикан лично да види положението. След като се увери, че капитанът на „виолетовеите” наистина играе с ръка, испанският рефер посочи бялата точка.

С изпълнението на 11-метровия наказателен удар се нагърби Саид Бенрама и бе безкомпромисен. Алжирецът не остави никакви шансове на противниковия страж, за да даде преднина на лондончани.    

Фиорентина - Уест Хем

източник: Gulliver/GettyImages

Само няколко минути по-късно, футболистите на Фиорентина също претендираха за дузпа, но претенциите им не бяха уважени. Това обаче нямаше никакво значение за тима на Винченцо Италиано, който успя да изравни резултата само пет минути, след като допусна гол. Гонзалес се пребори в наказателното поле за висока топка и успя да я насочи към Джакомо Бонавентура. Италианецът овладя с левия крак и веднага след това стреля с десния по диагонала, пращайки топката в далечния ъгъл на вратата за 1:1.

След изравнителния гол тимът на Фиорентина отново взе инициативата и отправи няколко добри удара към Ареола. Стражът на англичаните обаче се справи по безупречен начин.

В последната минута на редовното време Пакета изведе по отличен начин Джаръд Боен зад отбраната на Фиорентина, англичанинът напредна много добре и стреля покрай вратаря, за да хвърли в екстаз феновете на лондончани. Футболистите на италианците претендираха за засада при паса към Боуен, но такава нямаше.

Въпреки близо осемте минути добавено време, „чуковете” успяха да запазят минималната си преднина и да триумфират с ценния трофей.

FT • ФИОРНЕТИНА – УЕСТ ХЕМ 1:2

0:1 Бенрама 62', 1:1 Бонавентура 67', 1:2 Боуен 90'

Фиорентина: 1 Пиетро Теракиано, 2 Додо, 4 Никола Миленкович, 16 Лука Раниери, 3 Кристиано Бираги, 5 Джакомо Бонавентура, 34 Софиан Амрабат, 38 Роналдо Мандрагора, 22 Николас Гонзалес, 7 Лука Йович, 99 Кристиан Куаме

Старши треньор: Винченцо Италиано

Уест Хем: 13 Алфонс Ареола, 5 Владимир Цоуфал, 4 Курт Зума, 33 Емерсон, 27 Найеф Агер, 28 Томаш Соучек, 41 Деклан Райс, 20 Джаръд Боуен, 11 Лукас Пакета, 22 Саид Бенрама, 9 Михаил Антонио

Старши треньор: Дейвид Мойс