Днес беше крайният срок за подаване на документите за лицензиране за евротурнирите и настана истинска суматоха сред българските клубове, които по традиция чакаха последния момент, за да оправят финансовите си отчети и да ги предоставят за УЕФА.

Желаещите за място в евротурнирите това лято са много, а ако се съди по парите, които Европейската футболна централа ще раздава на участниците, борбата за лиценз има защо да е толкова жестока и всеки да търси мястото си под слънцето. 

От УЕФА вече обявиха, че вдигат драстично наградния фонд за тригодишния период между 2015 и 2018 г. Вече станаха ясни и разбивките за отделните квалификационни кръгове на Шампионската лига и Лига Европа. 

Ето как стоят нещата в Шампионската лига:

Българският шампион ще започне от втория квалификационен кръг и получава 300 хил. евро директно само заради участието си. Ако преодолее тази фаза, получава още 400 хил. евро. При достигане на групите на Лигата, както този сезон направи Лудогорец, бонусът вече скача с 50% и става феноменалните за българските стандарти 12 млн. евро. 

Победата в груповата фаза вече се награждава с 1.5 млн. евро, докато равенството запазва досегашната си стойност - 500 хил. евро. Шампионът в турнира ще вземе 15 млн. евро, а най-голямата сума, която може да спечели само от наградния фонд на УЕФА е 57 млн. евро.

По-реален пробив може да има в Лига Европа. Само класирането за този турнир носи на българския участник 200 хил. евро, защото започва от първия квалификационен кръг. Ако се добере до групите, той вече ще е събрал 860 хил. евро, а бонусът само за класирането там е 2.4 млн. евро. 

Един успех в груповата фаза там вече е 360 хил. евро, докато равенството е 120 хил. Ако родният тим излезе от групите, което вече неколкократно се е случвало в последните години, получава бонус от 250 или 500 хил. евро, в зависимост от това дали е завършил първи или втори. 

УЕФА вече намалява разликата между наградните фондове в двата турнира, като разликата между тях спада от 1:4,3 до 1:3,3. Въпреки това, Шампионската лига остава далеч по-богатият турнир.