Порто спечели Лига Европа, за втори път в историята си, след като се наложи с 1:0 над Спортинг Брага в изцяло португалския финал в надпреварата. „Драконите” триумфираха през 2003-та година, когато надпреварата още носеше името Купа на УЕФА, а треньор на тима бе Жозе Моуриньо.

Тази вечер на стадиона в Дъблин, Порто отново стъпи на най-високото стъпало във втория по сила клубен турнир в Европа, като определено превъзхождаше своя съперник, както го правеше и в първенството на Португалия този сезон.

Воден от топреализатора Фалкао и супермощния Хълк, съставът на Андре Виаш Боаш диктуваше събитията на терена, и само в откъслечни мигове от двубоя даваше шанс на съперника. Брага не успя да се възползва и от малкото си чисти голови ситуации, а и Елтон бе на мястото си и не трепваше пред гол линията.

Порто не успяваше да оползотвори възможностите си през първото полувреме, и чак в заключителните секунди на сравнително равностойните 45 минути резултатът бе открит. Лекият превес на „драконите” бе материализира от Фалкао с изтичането на 44-та минута. След бърза атака отдясно Гуарин центрира перфектно, и Фалкао с глава от точката на дузпата препарира Артур. Това бе и 17-то попадение на колумбиеца, който вече подобри рекорда на Юрген Клинсман за най-много попадения в един сезон на турнира, още на полуфинал.

Веднага след подновяването на играта обаче Спортинг пропусна най-чистото положение за тима в мача. Влезлият секунди по-рано като резерва Мосоро отне от защитник и напредна очи в очи с Елтон, но вратарят излезе добре и препречи пътя на нападателя. Наставникът Домингеш Пасиенсиа направи две смени на почивката, и още една 20 минути по-късно в опитите си да промени хода на мача, но Брага като че ли вече бе изчерпан, и откъм физически сили, и откъм идеи, след уникално дългия сезон в Европа.

След тази опасност Порто пак осъществи контрол върху мача, и повече не допусна подобна грешка, която можеше да е фатална. „Синьо-белите” можеха и по-рано да си решат двубоя, но предпочетоха да задържат повече и да успокоят темпото, пазейки се от проблеми в отбрана. След като остана около четвърт час от срещата, Виаш Боаш вече започва да прави и промени в състава си, да топи ценни минути, и тактиката му успя.

Спортинг Брага опита финални две-три атаки, но Порто се бе върнал вече в задни позиции, и пазеше със зъби и нокти крехкия си аванс. Така приключи 10-месечното участие на Брага в европейските клубни турнири, а Порто се окичи с нов европейски трофей, и вече има две Шампионски лиги, и две купи от Лига Европа във витрината си.

По пътя си към трофея, Порто отстрани и българския ЦСКА, след като игра с "червените" в груповата фаза на турнира. В София португалците взеха успех с 1:0, а на свой терен се наложиха с 3:1.

Припомнете си гостуването на Порто в България.

Съставите:

Порто: Елтон, Алваро Перейра, Гуарин (73` Белуши), Жоао Мутиньо, Фалкао, Роландо, Варела (79` Жайме Родригес), Сапунару, Фернандо, Отаменди (Бето, Майкон, Валтер, Соуса, Рубен Микаел)

Брага: Артур, Алберто Родригес (46` Мосоро), Пауляо, Пауло Сезар, Мигел Гарсия, Лима (66` Мейонг), Кустодио, Силвио, Алан, Уго Виана (46` Кака), Вандиньо (Кристиано, Елдер Барбоса, Елдерсон, Леандро Салино)

Съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)