Утре почти сигурният съперник на Левски във втория квалификационен кръг на Лига Европа – ФК Сараево гостува в реванша на Хибърниънс, след като спечели първия от двата мача с малтийцте с 5:2.

Понякога обаче има неща, които са много по-важни от футбола. Днес босненците почитат 17-ата годишнина от един от най-трагичните моменти в местната историята - клането в Сребреница, когато по време на гражданската война в Босна и Херцеговина са избити над 8000 босненски мюсюлмани.

Това е причината днешната водеща новина в официалния сайт на ФК Сараево да не е свързана с футбола и утрешния мач в Малта, а с голямата трагедия, която се случва между 6 и 25 юли 1995 година и е прието паметта на загиналите да се почита на 11 юли.

„Никога да не забравяме и да не се повтаря Сребреница“, е заглавието-призив, с който клуба напомня за черните събития.

„Днес се навършват17 тъжни години от геноцида в Сребреница, в който живота си губят над 8500 души. По този повод ще се проведе церемония и погребване на 520 идентифицирани жертви, убити през юли 1995 година. В Сребреница днес идват повече от 30 000 души, някои от които идват изпратят своите близки, а някои искат да се изпрати послание за мир. Такива престъпления не могат да бъдат забравени, нито повторени. Да живеем в мир, да се приемаме едни други и да се обединим. Спортът е един начин да направим това. Кажете НЕ на омраза и война, и не позволявайте това някога да се случи отново!“, призовават от клуба.

Припомняме, че на 19 юли Левски ще е домакин на побетиля от двубоя ФК Сараево - Хибърнианс, а реваншът ще бъде на 26 юли, най-вероятно в Босна с оглед на резултата 5:2 от първия мач.

Клането в Сребреница е военно престъпление по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, което е класифицирано от трибунала на ООН като геноцид. В околностите на град Сребреница през юли 1995 г. са избити до 8000 босненски мюсюлмани - мъже и младежи, под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич на няколко различни места. Това е най-голямото клане в Европа след приключването на Втората световна война.