Рейнджърс се класира за финала в Лига Европа. Това стана факт след победа с 3:1 над РБ Лайпциг на „Айброкс” в реванш от полуфиналите. Първата среща завърши с победа 1:0 за „биковете”.

Срещата започна много силно за домакините, които вкараха два гола през първото полувреме чрез Джеймс Тавърниър (19) и Глен Камара (24). В 71-ата минута Кристофър Нкунку намали, но десет минути по-късно Джон Лундстрам оформи крайния резултата.

„Биковете” изиграха много слаб двубой, в който рядко застрашахава вратаря на съперник Алън Макгрегър. В същото време вдъхновеният отбор на Джовани ван Брокхорст напълно надигра опонентите си през първото полувреме и заслужено заличи пасива си от първата среща.

Съперник на Рейнджърс в Севиля ще бъде друг германски отбор - Айнтрахт Франкфурт. 

Gulliver/GettyImages
24 снимки

Първият точен удар към една от двете врати бе дело на Райън Джак. Халфът на домакините стреля слабо от далечна дистанция и Петер Гулачи улови. В 10-ата минута удар с глава на Вили Орбан след центриране от конер мина покрай вратата.

В 19-ата минута Рейнджърс поведе. Камара се пребори за топката отляво и намери Кент, който напредна и навлезе в наказателното поле. Англичанинът опита удар, който се превърна в пас за Тавърниър на далечната греда и футболистът с №2 отблизо нямаше как да сбърка. 

В 24-ата минута шотландският гранд удвои аванса си. Райт получи в наказателното поле и върна към Камара, който с прецизен шут в долния десен ъгъл от границата на наказателното поле вкара за 2:0. Малко след това шут на Олмо от около 20 метра мина над вратата. В 29-ата минута Арибо пропусна да нокаутира германците. Тавърниър свали за нигериеца с глава, но от 2-3 метра той не успя да отправи удар. 

В 38-ата минута Анхелиньо центрира от пряк свободен удар, отсъден за нарушение на Голдсън, при което можеше да бъде изгонен с втори жълт картон, а в наказателното поле Орбан с глава стреля покрай вратата.

Втората част започна равностойно. В 52-ата минута Фешън Сакала отправи удар с глава след центриране на Голдсън, но неточно. След час игра резервата Арфийлд отне от Клостерман, напредна и стреля от малък ъгъл, но не затрудни Гулачи. 

Едва в 70-ата минута Лайпциг успя да създаде сериозно положение пред вратата на своя съперник. Лаймер беше изведен от Собослай фронтално срещу вратаря, на Макгрегър успя да спаси. Топката остана владение на "биковете" и Анхелиньо със страхотно центриране отляво намери връхлитащия Нкунку, който не остави шансове на вратаря за 2:1.

В 81-ата минута Рейнджърс стигна до трети гол. Кент стигна до топката отляво, стигна до аутлинията и центрира към далечната греда. Гулачи не се ориентира добре и попречи на Гвардиол да изчисти добре топката, вместо това я подаде към Лундстрам, който от няколко метра нямаше как да сбърка.


Рейнджърс - РБ Лайпциг 3:1

1:0 Джеймс Тавърниър (19)

2:0 Глен Камара (24)

2:1 Кристофър Нкунку (71)

3:1 Джон Лундстрам (81)

Рейнджърс: 1. Макгрегър, 2. Тавърниър, 3. Басей, 4. Лундстрьом, 6. Голдсън, 8. Джак, 18. Камара, 14. Кент, 17. Арибо, 23. Райт, 31. Баришич

РБ Лайпциг: 1. Гулаши, 3. Анхелиньо, 4. Орбан, 16. Клостерман, 32. Гвардиол, 39. Хенрихс, 44. Кампл, 27. Лаймер, 25. Олмо, 18. Нкунку, 9. Поулсен

Съдия: Соареш Диаш 

Стадион: "Айброкс"