Европейската футболна централа (УЕФА) назначи Бьорн Куиперс от Холандия за главен съдия на финала в турнира Лига Европа между Марсилия и Атлетико Мадрид, а той сподели пред официалния сайт на централата, че е приятно изненадан от това решение на централата.

"Това е признание не толкова за моята работа, колкото за това на моя екип. Бил съм на 8 финала в своята кариера и всеки един от тях беше особен по свой начин. Когато започнах със съдийството, не съм очаквал, че ще стигна това топ ниво. Учил съм се от много големи съдии, а също и подкрепата от приятелите ми имаше значение. Семейството ми винаги ме е подкрепяло, тъй като те знаят какво значи за мен съдийството", коментира рефера.

"В момента играчите са силни и технични, играта е бърза и за съдията е много важно той да се адаптира към тази ситуация. Мисля, че в сегашно време съдиите също са атлети, както и футболистите. Важна е също така и тактическата подготовка за мач, трябва да знаеш как играят отборите, може да знаеш какво да очакваш от тях", добави Куиперс.

"Финал пред пълни трибуни е доста сериозно изпитание. Трябва да си уверен във всяко едно свое решение", каза холандецът.

През 2013 година Куиперс ръководи финала в Лига Европа между тимовете на Бенфика и Челси, а на следващата година (2014) ръководи и фенала в Шампионска лига между Реал Мадрид и Атлетико Мадрид.