Четири победи и едва 5 „сухи” мрежи в 19 гостувания от евротурнирите – това е тъжната равносметка за шотландския шампион Селтик, откакто Брендън Роджърс пое мениджърския пост. Северноирландският специалист записа исторически постижения на домашната сцена, но така и не може да пренесе това представяне в европейските вечери.

В четвъртък „детелините” отново се оказаха на губещата страна, когато посетиха РБ Лайпциг за двубой от груповата фаза на Лига Европа. Германският тим спечели комфортно с 2:0, като резултатът можеше да бъде дори по-сериозен, ако играчите на Ралф Рангник не бяха направили един куп пропуски.

В трите си сезона, в които води Селтик, Роджърс два пъти влезе в групите на Шампионска лига, а сега участва с тима си във втория по сила европейски клубен турнир. И докато у дома „детелините” успяват да постигат сравнително добри резултати, гостуванията им се оказват истински кошмар. В общо 19-те им визити дотук те са вкарали едва 16 гола, а същевременно са инкасирали цели 38 (т.е. средно по 2 гола на мач). Загубите са цели 10 на брой, а победите - едва 4.

Трябва да се отбележи, че неудачите на Селтик далеч от дума се разпростират дълго преди идването на Роджърс. Всъщност тимът има само една „суха” мрежа в последните си 27 гостувания в евротурнирите, като се изключат квалификационните срещи.

В Шампионската лига грандът от Шотландия регистрира няколко конфузни загуби. През септември 2016 година отнесе 0:7 от Барселона на „Камп Ноу”, което си остава най-тежкото поражение в евротурнирите за цялата история на Селтик. Сезон по-късно ПСЖ също наниза 7 гола на „детелините”, след като Муса Дембеле им бе дал ранна преднина.