Лига Европа за сезон 2017/2018 е готова да започне! Днес в Монако УЕФА изтегли жребия за груповата фаза на втория по сила европейски клубен турнир и определи визията на 12-те групи. В група С попадна българският Лудогорец, който ще има доста тежка задача в присъствието на португалския Брага, германския Хофенхайм и турския Истанбул Башакшехир.

Низ от опасности пред Лудогорец в групите на Лига Европа

Родно участие ще има и в група А, където място намери казахстанският първенец Астана. Воденият от Станимир Стоилов тим ще мери сили с Виляреал, Макаби Тел Авив и Славия Прага.

Другата група, която се очертава да бъде много интересна, е група Е. Там жребият събра Олимпик Лион, Евертън, Аталанта и Аполон Лимасол.

Милан продължи с балканската нишка при завръщането си в Европа. След като отстраниха македонския Шкендия и румънския Университатя Крайова в квалификациите, "росонерите" са в един поток с Риека (Хърватия), АЕК Атина (Гърция) и Аустрия Виена (Австрия).

Друг от големите фаворити - Арсенал попадна в компанията на доста неудобни съперници. Англичаните са в група H заедно с БАТЕ Борисов, Кьолн и Цървена звезда.

Пълният жребий за групите в Лига Европа:

Група А: Виляреал, Макаби Тел Авив, Астана, Славия Прага

Група B: Динамо Киев, Йънг Бойс, Партизан Белград, Скендербеу

Група С: Брага, ЛУДОГОРЕЦ, Хофенхайм, Истанбул Башакшехир

Група D: Милан, Аустрия Виена, Риека, АЕК Атина

Група Е: Олимпик Лион, Евертън, Аталанта, Аполон Лимасол

Група F: ФК Копенхаген, Локомотив Москва, Шериф Тираспол, Злин

Група G: Виктория Пилзен, ФКСБ /Стяуа/, Апоел Беер Шева, ФК Лугано

Група H: Арсенал, БАТЕ Борисов, Кьолн, Цървена звезда

Група I: Залцбург, Олимпик Марсилия, Витория Сетубал, Коняспор

Група J: Атлетик Билбао, Херта Берлин, Зоря Луганск, Остерсунд

Група К: Лацио, Ница, Зулте Варегем, Витес

Група L: Зенит Санкт Петербург, Реал Сосиедад, Розенборг, Вардар

Участниците бяха разпределени в четири урни на база клубния си коефициент. В една група не можеха да попаднат тимове от една и съща държава, а по решение на УЕФА нито един тим от Русия не може да бъде в същия поток с отбор от Укарйна. Останалите рестрикции бяха потвърдени непосредствено преди жребия.

По-късно днес ще излезе и програмата за мачовете, които ще се играят на 14 и 28 септември, 19 октомври, 2 и 23 ноември, а последният кръг ще бъде на 7 декември. Финалът в турнира ще се играе на 16 май 2018 година на "Парк Олимпик Лион" във Франция.