Английският футбол изживява истински ренесанс в европейските клубни турнири през този сезон. Шест от общо седемте участника от Премиършип, които стартираха кампаниите си в Европа, стигнаха до престижното 1/4-финално стъпало. 

Единствено Бърнли отпадна още през лятото в квалификациите на Лига Европа, но и никой не е очаквал нещо повече от скромния отбор. За сметка на това доминаторите от Топ 6 на Висшата лига - Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Ливърпул, Челси и Арсенал продължават в двете европейски клубни надпревари и са вторачили погледи в спечелването им. 

Тимовете от Острова вече веднъж имат подобно постижение. През 1971 г., или преди 48 години, те също имат шест тима на четвъртфиналите в турнирите на УЕФА, но тогава те са три, а не два, както сега. В КЕШ на 1/4-финал е Евертън, в КНК са Челси и Манчестър Сити, а в Купата на Панаирните градове, предшественик на Купата на УЕФА, са Арсенал, Лийдс и Ливърпул. 

Впоследствие тази фаза преодоляват Челси и Сити в КНК, Лийдс и Ливърпул в Купата на Панаирните градове, а Евертън отпада от Панатинайкос в КЕШ, докато Арсенал не успява да се пребори с Кьолн в третата по значимост надпревара тогава. 

Доминацията на английските тимове е толкова голяма, че те печелят два от трите европейски клубни турнира тогава. Челси побеждава Реал Мадрид на финала за КНК, а Лийдс се справя с Ювентус в последния сблъсък за Купата на Панаирните градове. 

Колкото до тазгодишното издание на европейските клубни турнири, шестте тима от Острова стигнаха до тази фаза след шест победи в реваншите си от 1/8-финалното стъпало. Най-големият успех беше на Манчестър Сити над Шалке със 7:0, а най-малкият - на Тотнъм срещу Борусия Дортмунд с 1:0. Общата голова разлика на англичаните след тези битки беше 22:2, което говори за сериозно надмощие.