Барселона срещу Манчестър Юнайтед е гвоздеят на 1/16-финалите в Лига Европа, които на практика се явяват плейофи за 1/8-финалите в турнира. Това отреди жребият в Нион.  
 
В тегленето участваха общо 16 отбора, като в урната на поставените бяха отборите, завършили на второ място в групите си в Лига Европа - Манчестър Юнайтед, Мидтиланд, Нант, Монако, ПСВ Айндховен, Рен, Рома и Унион Берлин. В урната на неподтавените бяха отпадналите от Шампионска лига - Аякс, Байер Леверкузен, Барселона, Спортинг Лисабон, РБ Залцбург, Шахтьор Донецк, Севиля и Ювентус. Единственото ограничение на жребия беше, че не могат да се противопоставят отбори от една и съща страна.
 
Жребият бе теглен от бившия унгарски национал Золтан Гера, който е избран за посланик на УЕФА за финала в Лига Европа, който ще се играе на 31 май на "Пушкаш Арена" в Будапеща. 
 
 
За 1/8-финалите вече се класираха победителите в осемте групи на Лига Европа - Арсенал, Фенербахче, Бетис, Юнион СЖ, Реал Сосиедад, Фейенорд, Фрайбург, Ференцварош. 
 
Първите мачове ще се изиграят на 16 февруари 2023 г., а реваншите са на 23 февруари. Домакини във вторите срещи ще бъдат поставените тимове в жребия. Победителите в двойките ще се класират за осминафиналите на Лига Европа, чийто жребий е на 24 февруари, а загубилите ще приключат евроучастието си през този сезон. 
 
ЛИГА ЕВРОПА, 1/16-ФИНАЛИ
 
 
Барселона - Манчестър Юнайтед 
 
Ювентус - Нант
 
Спортинг Лисабон - Мидтиланд
 
Шахтьор Донецк - Рен
 
Аякс - Унион Берлин
 
Байер Леверкузен - Монако
 
Севиля - Айндховен
 
РБ Залцбург - Рома