Датският гранд Копенхаген е следващият съперник на ЦСКА в Европа. Тимът е добре известен в цяла Европа, а в България съвсем скоро имахме възможност да го видим отблизо. През февруари 2017-а Копенхаген игра в 1/16-финалите на Лига Европа с Лудогорец и излезе победител след 2:1 в София и 0:0 в Дания.

Оттогава насам обаче Копенхаген претърпя доста кадрови промени като продаде някои от звездите си, а в същото време привлече други играчи, за които даде сериозни суми.

Още през лятото на 2017 тимът се раздели с няколко големи звезди, които преминаха в топ първенствата на Европа. Голаджията Андреас Корнелиус отиде в Аталанта, централният защитник Занка в Хъдърсфийлд, левият бек Лудвиг Аугустинсон във Вердер Бремен и крилото Бенжамин Вербич в Динамо Киев. За четиримата бяха взети близо 15 милиона евро, което позволи привличането на сериозни имена.

Сред тях е и настоящата най-голяма звезда на тима - Виктор Фишер, който игра за Дания и на Световното първенство. Неговата кариера премина през Аякс, Мидълзбро и Майнц преди да се завърне в родината си. За него Копенхаген даде близо 3 милиона.

Виктор Фишер

източник: Gulliver/GettyImages

В тима дойде и португалецът Зека, който е национал на Гърция, както и Пиер Бенгсон, Михаел Люфтнер и Пиерос Сотиру.

След четвъртото място в изминалия шампионат промените продължиха с пълна сила. Направилият великолепен Мондиал Робин Олсен премина в Рома срещу 8,5 милиона със задачата да заеме мястото на Алисон.

В Сантандер пък отиде нападателят Федерико Сантандер, за когото датският гранд прибра 6 милиона. Другият основен реализатор Андрия Павлович пък се насочи към Рапид Виена.

На техните места обаче дойдоха двама голаджии - Кенан Кодро от Майнц и Даме Н'Дойе от Трабзонспор. Кодро е национал на Босна и Херцеговина като именно той реализира единственият гол в контролата с България през март.

Даме Н"Дойе

източник: Gulliver/GettyImages

Финландецът Йесе Йоронен, който е играл и за Фулъм, пък дойде от Хорсенс и зае мястото на Олсен под рамката на вратата.

Друго ново попълнение, което показва, че ще бъде основна част от тима, е 30-годишният защитник Андреас Биеланд. Той има 27 мача за националния отбор на Дания, а във визитката му стоят отборите на Твенте и Брентфорд. Биеланд моментално даде стабилност в отбраната, която през миналия сезон носеше големите проблеми за Копенхаген.

В първите си мачове за сезона грандът отстрани финландския КуПС след победа с 1:0 като гост и 1:1 като домакин. За Суперкупата на Дания пък Хорсенс победи с 2:1.

Оттам насетне обаче Копенхаген е перфектен - четири мача, четири победи и голова разлика 14:0. В първенството бяха преодоляни Хобро и Олборг, а в Лига Европа Стярнан получи общо 7 гола.

Надеждите са, че през този сезон Копенхаген ще може да се бори за титлата с Брьондби, а в Европа целта е влизане в групите на Лига Европа.

Под ръководството на Стале Солбакен тимът свикна да се представя отлично в евротурнирите. С него Копенхаген победи Манчестър Юнайтед на Сър Алекс и Кристиано Роналдо през 2006-а, а през 2010-а тимът дори преодоля групите на Шампионската лига.

Стале Солбакен

източник: LAP.bg, Илиян Телкеджиев

Първият мач между ЦСКА и Копенхаген е на 9 август от 20:45 часа, а реваншът на 16 август от 19:30.