Датският Копенхаген, който отстрани българския шампион Лудогорец на 1/16-финалите в турнира Лига Европа, победи Аякс с 2:1 в първия мач в осминафиналите на състезанието. Така датчаните имат аванс преди реванша на 16-и март в Холандия.

За домакините от Копенхаген се разписаха Йенсен в 1-ата и Корнелиус в 60-ата минути, а за Аякс – Долберг в 32-ата минута.

Копенхаген нанесе първи удар секунди след началото на двубоя. Домакините поведоха с 1:0 още в 27-ата секунда. Расмус Фалк Йенсен отри резултата с хубав удар в долния ляв ъгъл на вратата на Аякс.

Резултатът можеше да стане 2:0 за датчаните в 25-ата минута, когато Вилям Квист внесе напрежение в наказателното поле на Аякс, топката стигна до Юсеф Туту, който обаче не успя да отправи чист удар и пропусна за Копенхаген.

Аякс отговори на предизвикателството и изравни за 1:1 в 32-ата минута. Каспер Долберг получи от Дейви Клаасен и хубав завършващ удар реализира изравнителното попадение за холандския гранд.

Малко преди почивката домакините пропиляха нов шанс, като в 41-ата минута Йенсен засече обещаващо топката, но бе отсъдена засада. В самия край на полувремето и Аякс пропуса възможност за второ попадение. Дони ван де Беек отправи опасен удар, но прати тапката край вратата на Копенхаген.

Нова възможност пред Ван де Беек се откри в 53-ата минута. 19-годишният холандец пробва изстрел с глава, но пропусна.

Андреас Корнелиус обаче не сгреши в 60-ата минута и покачи на 2:1 за Копенхаген. Петер Анкерсен демонстрира чудесна техника, пращайки топката към наказателното поле, където Корнелиус засече и реализира.

В последните минути Аякс опита да стигне до равенството, но първо в 85-ата минута Дейви Клаасен не успя да преодолее норвежкия страж на Копенхаген Робин Олсен, а в 88-ата гол за гостите не бе признат заради нарушение на Каспер Долберг.