тборът на Евертън, който остана единственият английски представител в Лига Европа, продължи с успешните си изяви. „Карамелите“ стигнаха до 2:1 срещу Динамо Киев в първи осминафинален сблъсък от турнира. Гостите от Киев взеха ранна преднина, но домакините показаха характер за пълен обрат след голове на Нейсмит и Лукаку.

Двубоят на „Гудисън парк“ започна отлично за гостите от Киев, които поведоха при първата си по-сериозна опасност пред вратата на Евертън. След изпълнение на корнер Олег Гусев засече топката на близката греда и изненада Тим Хауърд, който не успя да реагира адекватно. Попадението за украинците дойде в 14-ата минута на двубоя.

Голът дойде като студен душ за „карамелите“, който трудно успяваха да организират атаките си към противниковата врата, въпреки че имаха териториално предимство и владееха повече топката.

Евертън - Динамо Киев 2:1

източник: Gulliver/Getty Images

Тимът на Роберто Мартинес обаче постепенно взе инициативата. Най-добрите възможности за домакините дойдоха само в рамките на две минути. В 36-ата минута Евертън получи правото да изпълни пряк свободен удар, а Лукаку стреля много технично под гредата. Вратарят на гостите Совковский със сетни усилия успя да избие в корнер. При последвалото центриране и разбъркване в наказателното поле, Фил Ягйелка стреля с глава, но в последния момент защитник на Динамо изби топката с глава. Последва нов удар, но и този път коженото кълбо излезе в корнер.

Евертън - Динамо Киев 2:1

източник: Gulliver/Getty Images

Три минути по-късно, отново Лукаку бе в основата на опасността пред вратата на тима от Киев. Нападателят на „карамелите“ получи топката в половината на Динамо и след като мина като на парад през четирима бранители на гостите, пусна пас към Нейсмит отляво, който с техничен удар преодоля вратаря и направи 1:1.

През второто полувреме домакините от Евертън показаха далеч по-настоятелна игра и логично стигнаха до пълния обрат в мача. Въпреки множеството пропуски и добри ситуации пред вратата на Динамо, „карамелите“ все пак съумяха да отбележат заветния гол. Той дойде осем минути преди края на редовното време, когато след атака отдясно и опит за центриране, Данило Силва изби топката с ръка, а за главния рефер не остана нищо друго освен да посочи бялата тока.

Лукаку се нагърби с изпълнението, и въпреки колебливия удар и намесата на Олександър Совковски, топката все пак се озова в мрежата за 2:1.

След гола Евертън продължи да атакува, търсейки по-убедителна преднина, но футболистите на Динамо Киев удържаха и ще приемат своя противник с надежди на реванша.