Едни отбори се надпреварват за шампионската корона в Премиършип, други за отличието в Примера дивисион, трети за титлата в Серия А, четвърти за трофея в Лига 1, пети за титлата в Първа Бундеслига и т.н. Има един отбор, който знае, че в края на сезона ще спечели Лига Европа и това е Севиля. Отборът от Андалусия е наясно с формулата към успеха в тази надпревара и го доказа за трета поредна година. Севиля няма нито една победа като гост през този сезон в Ла Лига, но това не пречи на отбора да демонстрира характер в Лига Европа и да се поздрави с крайния успех. След триумфа на „Санкт Якоб Парк“, Севиля изглежда обречен да печели в този турнир. Великите от Андалусия спокойно могат да се наричат вече Великите от Лига Европа.

Със сигурност отсъжданията на съдията Йонас Ериксон ще бъдат много анализирани, а Ливърпул може да се чувства ощетен. Това е поредното доказателство, че въвеждането на видео повторенията е повече от наложително, както и изчистването на критериите за играта с ръка. Неприятното е, че в пореден ключов мач от европейските клубни турнири, съдийството излиза на преден план. Факт, който само затвърждава мнението, че са необходими по радикални промени.

В същото време ливърпулци могат да обвиняват само себе си за своето представяне през второто полувреме на „Санкт Якоб Парк“. Никой не им е виновен, че през вторите 45 минути не изглеждаха на себе си. Севиля намери начина да пречупи поредния съперник на поредния финал на Лига Европа. Унай Емери не бе никак спокоен преди края на първото полувреме, когато трескаво разменяше думи със своя асистент и с ръка криеше какво му казва. Емери успя да промени своя тим и да го изведе до поредния триумф, което затвърждава отличните впечатления за специалиста. Властелинът на Лига Европа е Севиля и в това няма никакво съмнение. Воденият от Унай Емери тим за поредна година не остави никакво съмнение в качеството на футбола, който демонстрира. Емери успя да скрие топката на един класен съперник в лицето на Юрген Клоп. Испанецът надделя в прекия им дуел, а листчето, с което Клоп се опита да коригира играта на своя отбор в заключителните минути на мача и да уточни позициите на някои играчи, свидетелства за това, че германецът бе тотално надигран в този момент от финала.

Отборът на Андалусия е един пример, как един проект може да не се базира на милиарди, но да е успешен. На „Рамон Санчес Писхуан“ не плуват в басейн от пари, но са намерили най-верния подход към поддържането на едно много добро ниво, което да гарантира силно представяне на отбора в турнирите. Не е случаен фактът, че в неделя на „Висенте Калдерон“ Севиля ще се изправи срещу Барселона във финала за Купата на Краля. Турнирните надпревари са запазена марка за отбора от Андалусия.

Унай Емери се превръща в хегемона на Лига Европа и е един от най-добрите испански треньори. Той акцентира върху притежанието на топката. В 90% от времето тя е на земята. Отборът до съвършенство владее кълбото с пасове по земята. Подобно на всички испански тимове, Севиля се старае да измори физически и най-вече психически съперника, като им дава само да „помирише" топката, с много движение в предни позиции издърпва дефанзивните футболисти от зоните им и атакува празните пространства. Унай Емери е отличник в този аспект. Той е един от специалистите, който не се срамува и не крие, че харесва стила на игра „тики-така“. 43-годишният треньор признава, че повече мисли за нападението, отколкото за защитата. Това се вижда и от резултатите на Севиля. Емери чудесно адаптира стила „тики-така“ към възможностите, с които разполагат андалусийци.

Севиля покори поредния връх и показа, че невъзможни неща няма. Андалусийци вече подобряват собствените си рекорди в турнира. В Базел се написана голяма страница в историята на Лига Европа. Рядко се случва един отбор да триумфира три поредни години в една и съща надпревара, а постижението на „нервионци“ е още по-значимо, защото е в Лига Европа.

Успехът на Севиля затвърждава впечатлението за доминацията на испанския футбол в европейските клубни турнири. За трета поредна година трофеите в Лига Европа и Шампионска лига са обрани от испанските отбори.