Във футболната (Лига) Европа пак духа от изток. Не бихме нарекли това вятъра на промяната, защото така е вече няколко години, откакто състезанието носи това име, че и преди това. И докато в по-силния европейски клубен турнир се оформят странни и малко очаквани процеси, то при „втората цигулка“ нещата са стационарни.

Какво имаме предвид? В Шампионската лига, например, този сезон може да станем свидетели на суперранно отпадане и на четирите представители на смятаната за най-силна и доминираща школа – испанската. Во главе с Барса и Реал. Същото или почти същото би могло да сполети и другата голяма клубна сила – Англия. Но нека все пак да изчакаме и реваншите там, за да не пишем и говорим през ръка.

В Лига Европа обаче нещата стоят по-обикновено и според оформената тенденция. Тук властват силите на Изтока и клубовете „втора ръка“ на Запада. Пъстрите редки птици сред по-малко шарените им събратя са изключение. Такива като Интер и Челси, разбира се, не ги интересува особено тази надпревара. Участват в нея по задължение.

Руснаците не обичат да свирят на втората цигулка, за която споменахме. При това, в нито една област от живота и от спорта. Но във футбола им се налага. Шампионската лига, както за тях, така и за събратята им от Украйна, все още е голям залък. Поне що се отнася до заключителните етапи от надпреварите. Затова пък в Лига Европа могат и трябва да се разгърнат, иначе за какво се влагат тези десетки милиони в клубовете от бившия Съветски съюз.

Тази година Украйна не успя докрай в намеренията си, но руският батюшка гази наред с пълна сила. Зенит, Анжи и Рубин мачкат дори класически тимове като Ливърпул и миналогодишния носител на трофея Атлетико Мадрид. И ако глаголът „мачкат“ в трето лице множествено число ви се вижда силен, то „преодоляват“ си е точно на мястото.

Към руснаците обаче трябва да прибавим още румънският Стяуа и чешкият Виктория Пилзен. Ее-ех, помните ли когато Левски играеше напролет в Европа...Но сега е немислимо. Към тази „източна“ категория трябва да добавим и винаги амбициозните турци със своя представител Фенербахче.

Западът на континента ще участва в осминафиналите вече по традиция предимно с популярни клубни имена, но извън богатото семейство. Отбори като Щутгарт, Лацио, Бордо, Нюкасъл и Леванте са типични примери, излъчени от петте водещи футболни нации на континента.

А както казахме по-горе, Челси и Интер са тук почти насила и от немай-къде. Затова най-очакваният сблъсък за трофея в Лига Европа ще бъде между водещите сили на Изтока и подгласниците от Запада. В битка за...утешителната награда.