Това, че на нас ни харесваше груповата фаза на Лига Европа, когато в нея имаше и български отбори, не означава, че това е успешен турнир. Точно обратното. Втората по сила клубна надпревара на Стария континент и с новото си име има същите проблеми като Купата на УЕФА. Просто не е достатъчно интересен.

Всъщност, това също не е съвсем точно. Харесва се, но само на Изтока. Руските и украинските грандове именно тук могат да покажат мощта си и да грабнат купата. За Шампионската лига все още не им стигат силите. Точно в Лига Европа българските, румънските и сръбските представители може да понапомпат мускули в срещи със солидни западноевропейски тимове.

Само че на западноевропейците много-много не им дреме за турнира, особено на големите имена. Срещите в четвъртък са едно досадно задължение за тях, което им пречи да се концентрират към предстоящите двубои през уикенда. За тях съперници като Гранада, Рединг или Сиена са доста по-сериозни дразнители и потенциална опасност, отколкото разните там източноевропейци. И затова обиграват юношите си в Лига Европа, а трибуните са полупразни.

Няма и достатъчно пари в турнира, Шампионската лига изглежда като недостижимо богатия братовчед на Лига Европа. Затова реформаторът Мишел Платини правилно усети накъде духа вятърът и ще търси нова промяна. Лига Европа не е това, което се очакваше. Въпросът е обаче дали да се премине към мегасъстезание с 64 тима в обединена Шампионската лига или пък евротурнирите отново да бъдат раздробени на три, както бе преди. А може и някакъв друг вариант да се измисли.

„В момента тече дебат за формата на европейските футболни турнири, които ще се провеждат от 2015 до 2018 година“, призна Мишел Платини. „Дискутираме нещата, а окончателното решение ще бъде взето през 2014 година. Нищо не е решено все още“, каза още френската легенда.

Правилно тече дебат в момента, тъй като нещата съвсем не са очевидни. Ясно е обаче, че в сегашния си вид Лига Европа не струва. От друга страна колосите на континента биха искали да се съберат в отделна лига, но УЕФА няма как да ги остави да избягат от лоното.

Така че, очевиден отговор за бъдещето няма. Нека мислят умните глави.